Lábon lőtte magát a Jobbik a Saul fiával

/ 2015.05.27., szerda 16:05 /
Lábon lőtte magát a Jobbik a Saul fiával

A legtekintélyesebb európai fesztiválon, a cannes-i mustrán 1984 óta először nyerte el magyar film a zsűri nagydíját. Pusztán újszerű ábrázolásmódjáért ismerték el három díjjal Nemes László Saul fia című drámáját, vagy sajátos értelmezése miatt új korszakot nyithat a holokauszt filmes megközelítésében? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Elfogadhatatlan, hogy miután a Sorstalanság 920 millió forint közpénzt kapott, most a Saul fia című újabb holokausztfilmre (Nemes Jeles László első játékfilmjére) 205 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága Andy Vajna vezetésével” – bújt elő Novák Elődből a filmkritikus két éve, amikor a képviselő a Facebookon közzétette A Jobbik véget vet a holokausztiparnak című bejegyzését. A csütörtöki Heti Válaszban bemutatjuk, miért lőtt bakot állításával a jobbikos képviselő, miért nem illik bele a Saul fia a holokausztfilmek bejáratott műfaji kereteibe, s hogy hogyan múlja felül megközelítésmódjában, színvonalában a zsáner unásig ismert elemeit.

Nemes László alkotásának legfőbb erénye, hogy a vészkorszakról szóló közbeszéd két alapállítását helyezi az eddigiektől eltérő fénytörésbe. Hogyan lehet, hogy a lágerekben nem tört ki lázadás, az emberek fegyelmezetten dolgoztak a biztos halálig? A másik egy népszerű vulgárteológiai kijelentés: az élet értelmetlen, és Isten nem létezik, hiszen ha létezne, nem engedte volna megtörténni ezt a szörnyűséget. Összeállításunkból az is kiderül, milyen válaszokat ad a film ezekre az alapdilemmákra.

 Részletes háttér a május 28-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.