valasz.hu/kultura/felreertettek-stephen-hawking-nagy-bejelenteset-ez-tortent-valojaban-114759

http://valasz.hu/kultura/felreertettek-stephen-hawking-nagy-bejelenteset-ez-tortent-valojaban-114759

Falon táncolnak - Igazi kuriózum lesz látható vasárnap Budapesten

/ 2015.05.15., péntek 15:04 /

Ritkán látni olyat, hogy egyesek nem a földön, hanem falon táncolnak. Vasárnap a budatétényi régi sörfőzde falán csodálatos fényfestés mellett különleges bemutatkozót láthatnak az érdeklődök. Magyarországon indul ugyanis útjára a MIXDOOR projekt.

Hazánk lett az első állomása annak az új, formabontó összművészeti előadássorozatnak, amely a MIXDOOR elnevezésű projekt keretein belül 2015 tavaszán indul.  A több európai helyszínt érintő kezdeményezés Budapesten látványos,  a zsonglőrködést és a kortárs cirkuszművészetet ötvöző vertikális táncshow-val zárul.

Fotó: Orbán Balázs

Az Európai Unió támogatásával létrejövő kulturális program első eseményére, egy vertikális tánc workshopra, május 11-17. között Budapesten kerül sor. Az egyhetes tréningnek a budatétényi Art Quarter Center ad otthont, s célja, hogy egy majdani közös produkcióhoz a projekt partnerországaiból érkező vendégelőadók együtt dolgozzák, gyakorolják ki a szükséges technikákat és elemeket. Jelenleg Eric Lecomte, a Compagnie 9.81 egyesület alapítója és Ben Glass az OfflineOn Theater alapítója tanítják a részvevőket. A workshop eredményét, egy látványos vertikális táncbemutatót, vasárnap este fél kilenckor láthatják az érdeklődők.

A cirkusz, a kortárs tánc és a fizikai színház keveredéséből létrejött művészeti ág még a hegymászáshoz is kapcsolódik valamilyen formában. A 80-as években induló vertikális tánc Franciaországból indult, amely azóta is folyamatosan alakul, fejlődik. Gallyas Veronika , a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke szervezőként elmondta, hogy a vertikális tánc, komoly odafigyelést, fizikumot igényel. Majd hozzátette: ma már a cikruszművészetben a tudás megosztása, a közös munka van a központban, nem úgy mint régen, amikor még a cirkuszos dinasztiák éveken át őrizték egy-egy mutatványuk titkát. Gallyas ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a modern cirkuszművészet pozitív lelki hatásait már az MTA agykutatóival közösen kutatják.

Fotó: Orbán Balázs

Petrányi Barna, a Pro Progessione művészeti ügynökség igazgatója elmondta: görög, lengyel, francia és horvát kulturális partnerekkel dolgoznak most Budapesten. 

A táncworkshop helyszíne is egyedülálló. Az Art  Quarter Budapest, egy nemzetközi kortárs művészeti telep Budatétényen, melyet Wolfgang Bartesch alapított 2012-ben. A csodálatos régi sörgyár épületében 2009-ben tűz pusztított, azonban az osztrák tulajdonos mára több épületet is felújított, lakásokat, irodákat hozott létre.

A helyszínen szakmai rendezvényeket, koncerteket, kiállításokat szerveznek, és fogadnak be. Igazi összművészeti központ, ahol egy-egy alkotó külön műtermet bérelhet és nyugodtan alkothat. Az elmúlt három évben magyar művészek mellett 45 külföldi alkotó fordult meg itt, ahol lakásokat is  biztosítanak egy-egy művésznek akár. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.