valasz.hu/kultura/zrinyi-es-a-zacskos-leves-parazs-vita-a-magyartanarok-kozott-a-kotelezokrol-127472

http://valasz.hu/kultura/zrinyi-es-a-zacskos-leves-parazs-vita-a-magyartanarok-kozott-a-kotelezokrol-127472

Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

/ 2017.04.08., szombat 19:00 /
Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

A kiegyezés 150. évében, a jelenkor egyik legnagyobb sörháborújának fegyverszünetében a magyarok sörhöz való viszonyáról beszélgettünk Katona Csaba sörtörténésszel, aki szerint nem rossz magyar az, aki sörrel koccint. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Katona Csaba életmódtörténészként kutatja a hosszú XIX. század magántörténelmét: azt, hogy az emberek mit ettek, mit ittak, hogyan éltek – és ebbe beletartozik az is, hogy hogyan alakult a magyar nép sörhöz fűződő viszonya. A történész szerint el kell felejteni, hogy egy nemzet sörös vagy boros, azt meg végképp, hogy ez genetikailag kódolva lenne.

Az interjúból egyebek mellett kiderül, hogy a monarchiában kifejezetten polgári italnak számított a sör, ami aztán lenézett, proli folyadék lett. A sör ősidőktől fogva velünk van, nem „német bor”, labanc ital, mint sokan gondolják, annak ellenére, ahogy akik a sörkészítést Magyarországon meghonosították, mind Nyugat-Európából (esetleg Morvaországból) érkeztek ide, sokszor a piacszerzés szándékával, a konkurencia elől menekülve.

Az interjúban természetesen szó esik a sörrel koccintás legendájáról, valamint a Csíki–Ciuc (csuki) háborúról is. Kiderül, hogy a sör miért számít böjtös fogásnak, és olvashatnak arról is, hogy mit adtak az utókornak a kolostori főzdék.

 

 

 

 

A nagyinterjú az április 6-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.