Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

/ 2017.04.08., szombat 19:00 /
Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

A kiegyezés 150. évében, a jelenkor egyik legnagyobb sörháborújának fegyverszünetében a magyarok sörhöz való viszonyáról beszélgettünk Katona Csaba sörtörténésszel, aki szerint nem rossz magyar az, aki sörrel koccint. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Katona Csaba életmódtörténészként kutatja a hosszú XIX. század magántörténelmét: azt, hogy az emberek mit ettek, mit ittak, hogyan éltek – és ebbe beletartozik az is, hogy hogyan alakult a magyar nép sörhöz fűződő viszonya. A történész szerint el kell felejteni, hogy egy nemzet sörös vagy boros, azt meg végképp, hogy ez genetikailag kódolva lenne.

Az interjúból egyebek mellett kiderül, hogy a monarchiában kifejezetten polgári italnak számított a sör, ami aztán lenézett, proli folyadék lett. A sör ősidőktől fogva velünk van, nem „német bor”, labanc ital, mint sokan gondolják, annak ellenére, ahogy akik a sörkészítést Magyarországon meghonosították, mind Nyugat-Európából (esetleg Morvaországból) érkeztek ide, sokszor a piacszerzés szándékával, a konkurencia elől menekülve.

Az interjúban természetesen szó esik a sörrel koccintás legendájáról, valamint a Csíki–Ciuc (csuki) háborúról is. Kiderül, hogy a sör miért számít böjtös fogásnak, és olvashatnak arról is, hogy mit adtak az utókornak a kolostori főzdék.

 

 

 

 

A nagyinterjú az április 6-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.