valasz.hu/kultura/szaloki-agi-bealltam-pekinasnak-128556

http://valasz.hu/kultura/szaloki-agi-bealltam-pekinasnak-128556

Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

/ 2017.04.08., szombat 19:00 /
Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

A kiegyezés 150. évében, a jelenkor egyik legnagyobb sörháborújának fegyverszünetében a magyarok sörhöz való viszonyáról beszélgettünk Katona Csaba sörtörténésszel, aki szerint nem rossz magyar az, aki sörrel koccint. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Katona Csaba életmódtörténészként kutatja a hosszú XIX. század magántörténelmét: azt, hogy az emberek mit ettek, mit ittak, hogyan éltek – és ebbe beletartozik az is, hogy hogyan alakult a magyar nép sörhöz fűződő viszonya. A történész szerint el kell felejteni, hogy egy nemzet sörös vagy boros, azt meg végképp, hogy ez genetikailag kódolva lenne.

Az interjúból egyebek mellett kiderül, hogy a monarchiában kifejezetten polgári italnak számított a sör, ami aztán lenézett, proli folyadék lett. A sör ősidőktől fogva velünk van, nem „német bor”, labanc ital, mint sokan gondolják, annak ellenére, ahogy akik a sörkészítést Magyarországon meghonosították, mind Nyugat-Európából (esetleg Morvaországból) érkeztek ide, sokszor a piacszerzés szándékával, a konkurencia elől menekülve.

Az interjúban természetesen szó esik a sörrel koccintás legendájáról, valamint a Csíki–Ciuc (csuki) háborúról is. Kiderül, hogy a sör miért számít böjtös fogásnak, és olvashatnak arról is, hogy mit adtak az utókornak a kolostori főzdék.

 

 

 

 

A nagyinterjú az április 6-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.