valasz.hu/kultura/ez-is-libsi-mantra-tusvanyos-mellett-a-heti-valaszban-is-vitazott-a-magyar-idok-kulturharcosa-129181

http://valasz.hu/kultura/ez-is-libsi-mantra-tusvanyos-mellett-a-heti-valaszban-is-vitazott-a-magyar-idok-kulturharcosa-129181

Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

/ 2017.04.08., szombat 19:00 /
Fegyverszünet a sörháborúban? Minden, amit a „labanc ital” mítoszairól tudni kell

A kiegyezés 150. évében, a jelenkor egyik legnagyobb sörháborújának fegyverszünetében a magyarok sörhöz való viszonyáról beszélgettünk Katona Csaba sörtörténésszel, aki szerint nem rossz magyar az, aki sörrel koccint. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Katona Csaba életmódtörténészként kutatja a hosszú XIX. század magántörténelmét: azt, hogy az emberek mit ettek, mit ittak, hogyan éltek – és ebbe beletartozik az is, hogy hogyan alakult a magyar nép sörhöz fűződő viszonya. A történész szerint el kell felejteni, hogy egy nemzet sörös vagy boros, azt meg végképp, hogy ez genetikailag kódolva lenne.

Az interjúból egyebek mellett kiderül, hogy a monarchiában kifejezetten polgári italnak számított a sör, ami aztán lenézett, proli folyadék lett. A sör ősidőktől fogva velünk van, nem „német bor”, labanc ital, mint sokan gondolják, annak ellenére, ahogy akik a sörkészítést Magyarországon meghonosították, mind Nyugat-Európából (esetleg Morvaországból) érkeztek ide, sokszor a piacszerzés szándékával, a konkurencia elől menekülve.

Az interjúban természetesen szó esik a sörrel koccintás legendájáról, valamint a Csíki–Ciuc (csuki) háborúról is. Kiderül, hogy a sör miért számít böjtös fogásnak, és olvashatnak arról is, hogy mit adtak az utókornak a kolostori főzdék.

 

 

 

 

A nagyinterjú az április 6-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.