Feketén, fehéren

/ 2018.06.06., szerda 11:40 /

Bartis Attila regényeit nem kell bemutatni az olvasóknak, ám az író számára a fényképezés mint kifejezési forma legalább olyan fontos.

Az idén ötvenéves művész eddigi legnagyobb kiállítását rendezte meg a Mai Manó Házban: aki lemaradt róla, az egy jóval több képből álló anyagot nézhet végig a tárlathoz is kapcsolódó fotóalbumban. Mindkét helyen az alkotó második otthonául választott Indonéziában készült képek vannak többségben, de a többi fotóról sem mondanánk meg, hogy Európában vagy Ázsiában születtek-e, annyira egységes a képek stílusa, hangulata.

Bartis Attila az elmúlt négy évből kettőt Jáva szigetén töltött, ott fejezte be A vége című regényét. Méltatói mind azt emelik ki, hogy asszociációra késztető képei időtlenek, készülhettek volna bárhol, „a felvételekkel nem történésekről informál – ahogy Petrányi Zsolt fogalmaz –, hanem a valóságról való személyes érzéseit közvetíti”. Kemény István szerint Bartis íróként prózát ír, ami pedig a fotográfust illeti, ezek a képek tulajdonképpen a versei. Nem dokumentarista alkotások tehát, ne várjunk útinaplószerű turisztikai képeslapokat, a fekete-fehér képekről mégis kirajzolódik valami Bartis Attila ottani életéből. Feltűnnek például barátok – igaz, kilétükre gyakran csak az album végi műjegyzékben derül fény, a képek mellett nem szerepel cím vagy leírás –, így ebből is gyaníthatjuk, hogy az író ott sem nélkülözi a magyar társasági életet. A száradó ruhák, kóbor kutyák, furcsa járművek, régi fürdők és szaladgáló gyerekek mellett a képeken feltűnik például Kemény István, Eszenyi Enikő vagy Bartis Milán, az író-fotográfus fia is – természetesen mind jellegzetes „bartisos” kompozícióban. A képek így nemcsak alkotójuk munkamódszeréről, művészetfelfogásáról árulkodnak, hanem arról a bensőséges viszonyról is, ami őt ehhez a világhoz köti.

BARTIS ATTILA: A szigeteken
Magvető, 2018

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.