Felfutóban a Parno Graszt

/ 2003.04.25., péntek 08:12 /

Sajátos módon tört ki az ismeretlenségből Paszab község roma zenekara, a Parno Graszt (magyarul fehér ló). Az együttes eredetileg 1987-ben alakult Magyarország legfejletlenebb, a cigány hagyományok szempontjából azonban egyik legautentikusabb térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kemény magot hét muzsikus alkotja, a bővebb, tizenhét tagú felállásban három nemzedék tagjai vesznek részt, a legfiatalabb tízéves, a legidősebb hetvenkettő.

Az áttörés tavaly októberben történt, amikor nem sokkal az első album, a Rávágok a zongorára megjelenése után a lemez hetedik helyezést ért el az európai világzenei ranglistán (World Music Charts Europe), melyet huszonhárom ország negyvennyolc újságírójának és rádiósának szavazatai alapján állítanak össze. Az eredmény azért szenzációs, mert az első tízbe rajtuk kívül soha egyetlen magyar zenekarnak sem sikerült bekerülnie. Korábban a magyar csúcstartó a Ghymes együttes volt, mivel 2001 márciusában Smaragdváros című lemezével a tizenegyedik helyre "verekedte föl" magát. Ehhez persze azt is hozzá kell tenni, hogy a Ghymes albumát egy világcég, az EMI adta ki, a Parno Graszt lemezét viszont a jóval kisebb, bár külföldön is rangosnak tekintett Fonó Records.

A Parno Graszt Paszab község büszkesége, és állandó résztvevője a helyi ünnepeknek, lakodalmaknak, keresztelőknek, báloknak. Székhelyükön kívül legutóbb a Fonó Budai Zeneházban léptek fel a Cigány tavasz nevű rendezvényen, ahol sokak szerint ők aratták a legnagyobb sikert. A zenekar ösztönös természetességgel, nagy lelkesedéssel és rendkívül dinamikusan játszik, hagyományos hangszerei közt megtalálható a tambura, a nagybőgő, a tárogató, a szájbőgő, sőt a tejeskanna meg a kanál is. Idén nyáron - fennállásuk óta először - külföldön fognak koncertezni, nyár végén pedig fellépnek a Sziget-fesztivál világzenei nagyszínpadán.

Az együttesre mostanában figyelt fel a magyar sajtó és néhány tévés csatorna, a felfutás újabb mozzanata pedig az, hogy az Európai Műsorszóró Unió (EBU) megbízásából a BBC és a Magyar Televízió dokumentumfilmet forgatott róluk Paszabon, s a filmet nemcsak itthon fogják bemutatni, hanem egész Európában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.