Feltámad a magyar tévéjáték

L. Z. / 2014.04.01., kedd 15:03 /

Filmre viszik többek között Rejtő Jenő A detektív, a cowboy és a légió című kisregényét. 730 millió forint kiosztásáról döntött az NMHH.

A Heti Válasz Filmklubban is bemutatott, a közönség és a kritika tetszését egyaránt elnyerő Hőskeresők és A berni követ sikere után megnyílt az esély, hogy újabb minőségi tévéfilmek kerüljenek a képernyőre: nyolc filmterv támogatásáról döntött  a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Média Mecenatúra program keretében.

A Médiatanács keddi ülésén bírálta el a 2014-es Fehér György és Egri Lajos pályázatokat, amelyek keretében televíziós játékfilmek forgatására 722,8 millió forintot, forgatókönyv- és filmtervfejlesztésre pedig 9,8 millió forintot ítéltek meg. A nyolc nyertes tévéfilmet 2015. május 31-ig kell elkészíteni, s először a közszolgálati televízió képernyőjén bemutatni.

A döntés eredményeként képernyőre adaptálják a XX. század megkerülhetetlen magyar alakjának, Rejtő Jenőnek egy kevésbé ismert írását, A detektív, a cowboy és a légió című művét. Ifjúsági film készül a Kőmajmok háza című könyvből, amely 2012-ben elnyerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) „Év gyerekkönyve" címét.

Az 1938-as, Ketten Párizs ellen című regényt - amely a II. világháború előtti Magyarország egyik bestsellere volt - Papp Gábor Zsigmond viszi filmre. A Kossuth papja című történelmi tévéfilm Tóth-Máthé Miklós nemrég kiadott könyve alapján valósul meg, amely az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő, majd halálra ítélt Könyves Tóth Mihály életét dolgozza fel.

A Janus című filmben az alkotók egy család drámai sorsán keresztül mutatják be, hogy a totalitárius rendszer miként tette tönkre az emberek éltét. Folytatódik Fekete Krónika címmel Ráth-Végh István azonos című műve alapján készülő filmes feldolgozás. A támogatottak között van két, az 1950-es éveket bemutató alkotás: a Csonka délibáb tanyasi barakkokba viszi a nézőt, a Félvilág című film egy 18 éves fiatalember napló-vallomásait mutatja be. 

Az Egri Lajos-pályázat révén történelmi témájú tévéfilmek, romantikus vígjáték, mesefilm, ifjúsági és családi filmek forgatókönyvei készülhetnek el. Rajzolt animációs és élőszereplős formában dolgozzák fel Varga Domokos György: Cin-Cin című könyvét. Mikszáth Kálmán Gavallérok és Ugron Zsolna Erdélyi menyegző című regényét is tévéfilmre adaptálják, és forgatókönyv készül Rómer Flóris és Habsburg József főherceg különös barátságáról is.

A Médiatanács a Fehér György pályázatokon eddig 22 tévéfilmet támogatott 1,8 milliárd forinttal, az Egri Lajos pályázatokon 45 forgatókönyv és filmterv nyert 60,8 millió forintot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.