valasz.hu/kultura/jon-a-vadbarokk-125800

http://valasz.hu/kultura/jon-a-vadbarokk-125800

Feltűnt már, hogy van valami furcsa a Széchenyi téren?

/ 2017.10.13., péntek 16:00 /

Tegnap nyílt meg, és egész hétvégén látogatható a Millenárison az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető, és Európa egyik számottevő, hagyományos kortárs képzőművészeti vására. A Millenáris kiállítási csarnokaiban ezúttal mintegy 6200 négyzetméteren a négy kontinens 24 országából érkező 100 feletti kiállítónak köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása válik hozzáférhetővé az érdeklődő és vásárló közönség számára.

Idén a vásár szervezői Izraelt hívták meg díszvendégnek, és ART.ISRAEL-ART.IS.REAL néven külön kulturális fesztivál is látható, amely több budapesti helyszín bekapcsolásával még szélesebb körben növeli Izrael kulturális értékeinek ismertségét. Kiemelt vendégművészként Dana Levy mutatkozik be önálló tárlattal, illetve a vásár fotószekciója, az Art Photo Budapest kiemelt vendégművésze, Ilit Azoulay egyik nagyméretű főművét, egy 9 méteres fotóinstallációt hoztak el a szervezők Budapestre.

Ilit Azoulay: B o.k shall we sit. I have some good news for you gentlemen, 2016

Különösen látványos eleme a programnak Eran Shakine hatméteres köztéri szobra, amelyet a művész Budai lány címen kifejezetten Budapestre készített, és amely rendkívül látványos helyszínre került: a Lánchíd felé forduló szobor a budapesti Széchenyi téren látható. A képzőművészeti program Yossi Elad izraeli sztárséf vendégszereplésével (Innio Étterem és Bár), a CAFe Budapest Fesztivál által szervezett tánc- és zenei eseményekkel, a Millenáris előadótermében Inside Art néven szervezett művészeti konferencia programjaival egészül ki.

Eran Shakine és Budai lány című szobra a Széchenyi téren

Fotó: Sin Olivér

Idén is hangsúlyos eleme az Art Marketnek az Art Photo Budapest, a vásár néhány évvel ezelőtt létrehozott fotóművészeti szekciója, amely ezúttal is számos nemzetközi sztárnak biztosít kiállítási és bemutatkozási lehetőséget. Egyebek mellett a David Bowie fotósaként világhírűvé vált londoni Tony McGee a tavaly elhunyt kultikus zenészről készült különleges portrésorozata mellett bemutatja a széria elkészültéhez kapcsolódó dokumentumokat, köztük Bowie jegyzeteit is. A már említett izraeli sztárvendég, Ilit Azoulay Képzeletbeli rend című, rendkívüli erejű fotóinstallációjának létrejött személyes prezentáció formájában is bemutatja a művész. A műfaj külföldi sztárjai mellett az Art Photo Budapest nemzetközi mezőnyében természetesen meghatározó szerephez jutnak a legjelentősebb hazai alkotók is, akik közül az idén 80 éves Korniss Péter munkássága kerül leginkább középpontba.

Az Art Market Budapest vásár és annak valamennyi szakmai eseménye díjmentesen látogatható, ráadásul a helyszínen magyar és angol nyelvű tárlatvezetéseken is részt vehetnek a látogatók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.