Feltűnt már, hogy van valami furcsa a Széchenyi téren?

/ 2017.10.13., péntek 16:00 /

Tegnap nyílt meg, és egész hétvégén látogatható a Millenárison az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető, és Európa egyik számottevő, hagyományos kortárs képzőművészeti vására. A Millenáris kiállítási csarnokaiban ezúttal mintegy 6200 négyzetméteren a négy kontinens 24 országából érkező 100 feletti kiállítónak köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása válik hozzáférhetővé az érdeklődő és vásárló közönség számára.

Idén a vásár szervezői Izraelt hívták meg díszvendégnek, és ART.ISRAEL-ART.IS.REAL néven külön kulturális fesztivál is látható, amely több budapesti helyszín bekapcsolásával még szélesebb körben növeli Izrael kulturális értékeinek ismertségét. Kiemelt vendégművészként Dana Levy mutatkozik be önálló tárlattal, illetve a vásár fotószekciója, az Art Photo Budapest kiemelt vendégművésze, Ilit Azoulay egyik nagyméretű főművét, egy 9 méteres fotóinstallációt hoztak el a szervezők Budapestre.

Ilit Azoulay: B o.k shall we sit. I have some good news for you gentlemen, 2016

Különösen látványos eleme a programnak Eran Shakine hatméteres köztéri szobra, amelyet a művész Budai lány címen kifejezetten Budapestre készített, és amely rendkívül látványos helyszínre került: a Lánchíd felé forduló szobor a budapesti Széchenyi téren látható. A képzőművészeti program Yossi Elad izraeli sztárséf vendégszereplésével (Innio Étterem és Bár), a CAFe Budapest Fesztivál által szervezett tánc- és zenei eseményekkel, a Millenáris előadótermében Inside Art néven szervezett művészeti konferencia programjaival egészül ki.

Eran Shakine és Budai lány című szobra a Széchenyi téren

Fotó: Sin Olivér

Idén is hangsúlyos eleme az Art Marketnek az Art Photo Budapest, a vásár néhány évvel ezelőtt létrehozott fotóművészeti szekciója, amely ezúttal is számos nemzetközi sztárnak biztosít kiállítási és bemutatkozási lehetőséget. Egyebek mellett a David Bowie fotósaként világhírűvé vált londoni Tony McGee a tavaly elhunyt kultikus zenészről készült különleges portrésorozata mellett bemutatja a széria elkészültéhez kapcsolódó dokumentumokat, köztük Bowie jegyzeteit is. A már említett izraeli sztárvendég, Ilit Azoulay Képzeletbeli rend című, rendkívüli erejű fotóinstallációjának létrejött személyes prezentáció formájában is bemutatja a művész. A műfaj külföldi sztárjai mellett az Art Photo Budapest nemzetközi mezőnyében természetesen meghatározó szerephez jutnak a legjelentősebb hazai alkotók is, akik közül az idén 80 éves Korniss Péter munkássága kerül leginkább középpontba.

Az Art Market Budapest vásár és annak valamennyi szakmai eseménye díjmentesen látogatható, ráadásul a helyszínen magyar és angol nyelvű tárlatvezetéseken is részt vehetnek a látogatók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.