Ferenc pápa minden reggel így imádkozik: „Adj, uram, humorérzéket!”

/ 2018.06.01., péntek 12:55 /
Ferenc pápa minden reggel így imádkozik: „Adj, uram, humorérzéket!”

Új megvilágításba kerülnek a katolikus egyház vezetői a moziban is? Sikerül megszabadulni a hamis sztereotípiáktól, hogy a Vatikán sötét, titokzatos, intrikával, botrányokkal teli intézmény? Wim Wenders különleges filmet rendezett Ferenc pápáról. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Eddig leginkább ateista, balliberális rendezők nyúltak a pápákat érintő témákhoz. A Dan Brown regényéből készült Angyalok és démonok nem fukarkodott a Vatikán „bűnös titkainak” bemutatásával, a Habemus Papam (Van pápánk) című sötét komédia olyan egyházfőt állított középpontba, aki megválasztása után összeroppan, pszichiátriai kezelést kap, majd lemond. Az ifjú pápa című sorozatba belefér az intrika, a csábítás, a homoszexualitás.

Olyanra azonban még nem volt példa, hogy a Vatikán maga kér fel egy rendezőt egy pápáról szóló dokumentumfilm elkészítésére. A cannes-i filmfesztiválon mutatták be Wim Wenders A Man of his Word (Szavának embere) című művét. A német rendezőnek a Szentszék minden támogatást megadott, többórás interjút engedélyeztek Ferenc pápával. Wenders nem az egyházfőt állítja elénk, hanem azt a lelkipásztort, aki szereti a nyáját, aggódik érte. Ferenc a film végén azt mondja, két dolog nagyon fontos neki: a mosoly és a humorérzék. Ő maga így imádkozik minden reggel: „Adj, uram, humorérzéket!”

 

 

 

 

A teljes cikk elolvasható a május 31-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.