Fiatalok úszó minigalériája

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

A Batthyány téri kikötőben rendszeresen megjelenik egy óriási, papírhajót formázó vízi jármű a Dunán. Gyomra hetente más, fotókat, festményeket, rajzokat, szobrokat, ékszereket bemutató tárlatokat rejt. Nádasdy Mihály szobrász barátjával, Jaloveczky Attilával négy éve, 1997 áprilisában bocsátotta először vízre a különös minigalériát azzal a céllal, hogy gyerekeknek, fiatal művészeknek legalább egy-egy hétre lehetőséget kínáljanak műveik bemutatására. Hamarosan megrendezték az első kiállításokat. A következő évben a Papírhajó "legénysége" már a linzi páneurópai kultúrfesztiválon vett részt, mint a magyar delegáció információs központja. A hazatérés után az ígéretesnek tűnő vállalkozás rövid ideig megtorpanni látszott, a hajót majdnem el kellett adni. Végül egy hosszabb távú reklámszerződés oldotta meg a problémát. A Papírhajónak tehát kettős feladata lett: hirdetéseket közöl (ebből "él") és otthont ad tárlatoknak.

Nádasdy Mihály missziónak érzi a hajó tevékenységét. Szerinte ahhoz, hogy valaki igazi művész legyen, nem elég az elszántság és a tehetség. Képesnek kell lennie arra is, hogy megragadja és közvetítse a korszellemet. Egy gyereknél, fiatalnál az a legfontosabb, mondja, hogy legyen igénye a harmóniára, s hogy olyan dologgal foglalkozzon - legyen az sport, tanulás vagy művészet -, amely kihívást jelent a számára, amelyben meg tudja mérni magát. E kihívások segítenek bennünket önmagunk megismerésében. A Papírhajó galériája a fiatalok önismeretét szeretné segíteni. A kiállításokat nem reklámozzák: a tárlatokon részt vevő művészek egymásnak adják tovább a hírt, nem is eredménytelenül: a Papírhajó mára komoly bemutatkozó fórumává vált a pályakezdő alkotóknak. Nádasdy Mihály fontosnak tartaná egy "szárazföldi" műhely létrehozását is, ahol a fiatal alkotók egy-egy kurzus erejéig mesterektől tanulhatnának.

A most megnyílt kiállításon két általános iskola tanulóinak rajzai, festményei láthatók a hajó galériáján. A Podhorszki Általános Iskola második és ötödik osztályosai elsősorban a levegő- és vízszennyezéssel, valamint az árvízzel kapcsolatos gondolataikat jelenítik meg munkáikon, míg a környezetvédelemmel kiemelten foglalkozó Kandó Téri Általános Iskola tanulóinak alkotásai leginkább a város és a levegő szennyezettségére, a virágok és az állatok veszélyeztetettségére hívják fel a figyelmet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.