Nagyszabású Cseh Tamás-est készül – Interjú Formán Bálinttal

/ 2014.03.17., hétfő 13:30 /
Nagyszabású Cseh Tamás-est készül – Interjú Formán Bálinttal

Idén tölti be a harmincat, dolgozott már a legelismertebb rendezőkkel Budapest egyik legkedveltebb színházában, szabadidejében saját zenekarával a Bánfalvi Eszter Kvartettel zenél. Formán Bálintot kérdeztük a készülő Cseh Tamás estjükről, a színésszé válásról és Cseh Tamás dalainak USA beli fogadtatásáról.

Fotók: Fűrjes Viktória

Minek köszönhető hogy most nem Formán Bálint sikeres külkereskedelmi menedzserrel, hanem Formán Bálint színésszel készül most interjú?

Nem tudatosan választottam a Külkereskedelmi Főiskolát, csupán csak a nyelvtanulás miatt mentem oda, és már másfél éve jártam oda, amikor jelentkeztem és felvettek az ottani Színlelde nevű színjátszó csoportba. Elég hamar főszerepeket kaptam, elsőként a Sütő András Szuzai menyegzőjében játszottam Peller Mariannal, aki végül szintén nem ezt a pályát választotta.

Ezek szerint nem volt folyamatosan éneklő, verset mondó kisfiú, aki mindig is színésznek készült?

Egyáltalán nem. A főiskolán jutott először eszembe, hogy valami nagyon mást kellene csinálnom, és ez a nagyon más pedig a színészet lenne.

Miért pont Kaposvárra felvételizett?

Pestre is felvételiztem, de Kaposvárra vettek fel. Az első rostát mindkét helyen megszenvedtem, mert a „két percben add magad, és legyél meggyőző a bizottság előtt" - számomra kifejezetten nehéz volt. A második és harmadik rostán, amikor már együtt kellett dolgoznunk a többiekkel, sokkal könnyebben ment. Valószínűleg azért, mert abszolút csapatjátékosnak tartom magam, akkor tudok igazán kibontakozni, ha jó társakkal tudok létrehozni valamit. Legyen az akár színház, akár zenekar.

Sokan pokolnak élik meg az első két évet a színészhallgatók közül.

Az első két év tényleg nehezebb, mint a többi. Persze volt, akinek az első két év jelentette a végét. Az elején az ember még magát is keresgéli, nem csak azzal küzdünk, hogy a színpadon mit csináljunk, hanem, hogy egyáltalán elhelyezzük magunkat ebben a közegben. 

Budapest egyik legkedveltebb színházába, a Radnóti Színházba negyedévesként robbant be, az Anger Zsolt rendezte Főfőnök című előadásban, a tolmács szerepében. Hogyan került oda?

Anger Zsolttal Kaposváron dolgoztam először együtt egy Csehov.zip nevű, Csehov művekből összerakott trimeszteri vizsgán. Ezután hívott meg a Főfőnökre, majd az ötödéven kézenfekvő volt, hogy a Radnóti Színházban lesz a gyakorlatom, és utána hívott szerencsére Bálint András a társulatba is. Ez az együttműködés idén nyáron véget ér, most keresem az új lehetőségeket.

A Radnóti az igazgató definiálása szerint is polgári művész színház, ahol rendez Valló Péter, Zsótér Sándor, Mohácsi János. Még a harmincat sem betöltve, mit tanult tőlük?

Leginkább munkamódszert. Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy ki hogyan kezd el dolgozni egy színdarabbal. Valló Péternek komoly elképzelése van már az elején, és nagyon ismeri a világát, a hátterét egy-egy műnek. Mohácsinál a közös munka kap hangsúlyt, a szövegíráson keresztül az együtt ötletelésig. Zsótérnál szintén a közös munka fontos, bár nem enged a szöveghez nyúlni, ennek ellenére sok mindent a színészre bíz.

Hogy született a március 31-én a nagyközönségnek is bemutatkozó Cseh Tamás-est ötlete?

Vizsgaelőadás volt az egyetemen: zenés mesterség vizsgára készültünk, amikor Rozs Tamás és Mohácsi János kitalálta, hogy Cseh Tamás dalokból készüljünk fel. Ez jóval nagyobb feladat volt, mint korábban a zenés mesterségvizsgák témái.

 

A csupa huszonévesnek milyen viszonyulása volt Cseh Tamáshoz? Nem érezte, hogy túl fiatalok azokhoz a dalokhoz?

Volt, aki egyáltalán nem ismerte, volt, aki viszont teljesen jól, részletekbe menően ismerte a dalokat, az életét. Én ez utóbbiak közé tartoztam, mert sokat hallgattam gyerekként a lemezeket. Mindenki választott magának egy Cseh Tamás-dalt, és szerencsére mindenki ráérzett arra, ami passzol hozzá. Cseh Tamás mindenkinek mond valamit. A legtöbben azok közül a dalok közül választottak, amelyek a szerelem valamely formájáról szólnak, hiszen Cseh Tamás olyan helyzetekről énekel, amelyek mindenkivel megtörténnek, legyen akár férfi, akár nő.

És mit jelent Cseh Tamás Formán Bálintnak?

Számomra éppen az volt az egyik legfontosabb és legérdekesebb, hogy a nőkről nagyon sokat énekel. Nekem ezekből a dalokból az sugárzott, hogy rajongással beszél a nőkről. A női nem tisztelete, illetve a párkapcsolatokról határozott, de mégis ízléses megnyilvánulásaik ragadtak meg bennem leginkább. Persze ettől még van a dalokban és Tamásban is egy nagy adag rock and roll.

De hogyan kerül egy vizsgaelőadás Micsoda útjaink címmel egy belvárosi, pontosan a Belvárosi Színházba? Ez elég ritka eset.

A vizsgaelőadás nagyon jól sikerült és elkezdtük a Merlin Színházba játszani, ahol a korábbi előadásainkra irányuló figyelem sokszorosát kaptuk. Boros Anna osztálytársam pedig amikor New Yorkban járt, megmutatta az ottani magyar ház vezetőjének az előadásunkról készült felvételt, és neki annyira megtetszett, hogy meghívott minket, majd még Washingtonban is eljátszottuk a konzulátuson.

És a film?

Négy filmes srác jött velünk, mert mikor megtudták, hogy kimegyünk, akkor mindenképpen szerettek volna erről egy filmet készíteni, de ők konkrét tervekkel készültek.

Részben azt is bemutatja, hogy az osztály hogy jut ki Amerikába, ott mit csinál, milyen élményekben van része csak akár a helyszín okán is.. Részben az ottani koncerteket is bemutatja, az ottani fogadtatást.

Miért, milyen volt a fogadtatás?

Érdekes. Nagyon szépen beszélnek rólunk a filmben, és nagyon kedvesek voltak ott is, de én egy teljesen más fogadtatást vártam például a Születtem Magyarországon című dalnál. Csalatkoztam, mert nem volt lúdbőrözés, hiszen a koncertünk közönsége nagyrészt már másodikgenerációs magyarokból tevődött össze. Elmondták, hogy nekik inkább abból a szempontból fontos az előadás, mert jó magyar szót hallani. Nekik ezek a dalok, olyanok mint a versek, olyanok, mintha magyarországi gondolatokat sugároznának.

Mit láthat március 31-én a közönség? Tiszteletadást Cseh Tamásnak? Roadmoviet a kaposvári fiatalokról vagy koncertet?

Hivatalosan egy koncert doku roadmovie a Micsoda útjaink. Leadjuk a filmet, aztán szünet, melyet egy hosszabb koncert követ Csákányi Eszterrel és Kulka Jánossal kiegészülve. Cseh Tamásra a dalokkal emlékezünk, de nem Cseh Tamás halálának 5. évfordulójára készítettük a filmet, hanem prózai módon, csak mostanra lett kész a vágása. Így ez még nekünk is tartalmaz új dolgokat, amire nagyon kíváncsiak vagyunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.