Francia–magyar kulturális híd

/ 2017.10.04., szerda 16:01 /

A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját a két ország közti kulturális kapcsolatok fejlesztéséért.

Sokan szerveznek kiállítást, de nem magától értetődő, hogy Becsületrend jár érte.

A franciák nagy kultúrnemzet, figyelnek arra, hogy ami értéket létrehoztak, azt mások is megismerjék. Amikor 2004-ben beléptem a Szépművészet Múzeumba, egyik törekvésem volt, hogy a francia képzőművészet legjavát mutassuk be. Az elmúlt években Cézanne, Daumier, Moreau, Toulouse-Lautrec, Picasso, Monet, Gauguin, Maillol mellett Franciaországban alkotó több magyar művész munkásságát is bemutattuk a Szépművészetiben és a Galériában.

A magyar értelmiségnek mindig fontos volt Párizs. De a franciák mit látnak belőlünk?

A franciáknak kifinomult minőségérzékük van, és különleges a vonzódásuk a kultúrához, szeretik és befogadják más nemzetek értékeit is. Fontosnak tartottam, hogy a magyar kultúrát kellő színvonalon népszerűsítsük Franciaországban. Ebben mérföldkő a párizsi Musée d’Orsay-ban 2013-ban megnyílt, közel 200 ezer látogatót vonzó Allegro Barbaro kiállítást, amely Bartók nevével fémjelezve mutatta be a magyar századfordulós avantgárdot, a Nyolcakat. De a Louvre és a párizsi Musée du Luxembourg is adott otthont kiállításunknak.

Miközben a múzeumi szakmában elismerés övezi, ez az összhang nincs meg a Liget Budapest programban.

Amikor az ember valami újat hoz létre, akkor természetes, hogy vannak kétkedők és ellenzők. Elmélyedtem a XIX. századi hazai nagyprojektek múltjában, és idehaza ezzel fokozattan kell számolni: a Lánchíd vagy az Országház építéséről ugyanilyen, sőt hevesebb viták folytak, mint most a Liget megújításáról, ám elkészültük után elismerés övezte őket. Hasonló folyamat lesz ez is.

Elégtétel, hogy idén Európa legjobb nagyprojektje lett a Liget fejlesztése?

A világ legfontosabb ingatlanszakmai rendezvényén, Cannes-ban kétezer kiállító mutatta be fejlesztési terveit. A legerősebb mezőnyben a legjobb európai nagyprojektnek minősülni olyan elismerés, amely biztatást ad a Liget megújításán dolgozó sok száz szakembernek, hogy valóban világszínvonalú minőséget fogunk létrehozni.

Miért gondolják mégis sokan úgy, hogy meg kell védeni a Városligetet?

A Városliget saját legjobb hagyományai alapján újul meg. Nem ettől, hanem a lepusztulástól kellett volna megvédeni. Számos ellenérzés egyébként nem is a Liget projekt valóságos tartalma, hanem annak torzított képe alapján alakult ki – de ez ma már változóban van. Hat éve készítjük elő a Liget megújítását, beleértve a zöldfelületek bővítését és rehabilitációját is. A végleges tervekbe sok száz új javaslatot fogadtunk be a civil és szakmai szervezetektől.

Aki most sétát tesz a Ligetben, miért nem lát nagy építkezéseket?

Minden fejlesztésnél 60 százalék az előkészület és 40 a megvalósítás. Hat éve kezdtük a munkát, és 2021-re elkészül a megújult Liget. Még idén elkezdődik a parkfejlesztés és a Néprajzi Múzeumépítése az 56-osok terén. Magyarországon száz éve nem volt, s ma egész Európában nincs hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztési terv, mint a Liget projekt, amely az országnak és az egész földrésznek egyedi, kiemelkedő értéke lesz.

Baán László
Budapesten született 1961-ben. 1985-ben közgazdászként végzett, 1986-ban filozófia szakon szerzett diplomát. 1998–2004 között helyettes államtitkár és közigazgatási államtitkár a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. 2004-től a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, 2012-től a Magyar Nemzeti Galériával összevont intézményt vezeti. 2011-től a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.