Frida Kahlo: „Össze vagyok törve. De amíg festhetek, örülök, hogy élek.”

/ 2018.07.13., péntek 14:00 /
Frida Kahlo: „Össze vagyok törve. De amíg festhetek, örülök, hogy élek.”

Frida Kahlóról nehéz újat mondani, a Nemzeti Galériában november 4-ig látható tárlat azonban úgy ad keresztmetszetet az életműről, hogy közben megértjük azt is, mitől vált a mexikói festőnő neve és személye már életében fogalommá. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Frida Kahlo életéről, művészetéről könyvtárnyi irodalom született, alakja filmvásznon, színpadon kel életre, popkulturális ikonként máig meghatározza a divatot, szimbólumai, motívumai feltűnnek a street artban, tetoválásminták készülnek munkái alapján. Éppen ezért a Nemzeti Galéria tárlata inkább arra vállalkozik, hogy bemutassa: honnan indult és milyen irányban teljesedett ki művészete. A huszonhat festmény és kilenc grafika keresztmetszetét adja az életműnek, és közben persze az is kiderül, hogy ki volt Frida Kahlo.

Cikkünkben olvashatnak Kahlo sajátos univerzumának legfőbb elemeiről, hogy hogyan hatott rá az egész életét beárnyékoló testi-lelki szenvedés, milyen volt házassága a festőművész Diego Riverával, hogyan tudta enyhíteni a gyermektelenségből fakadó fájdalmát, és hogy mi igaz az általa többször is hangoztatott magyar gyökerekből.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Frida Kahlóról és a kiállításról szóló cikk a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.