Fullajtár Andrea megidézi Marlene Dietrichet

/ 2017.09.22., péntek 15:25 /

A Ráday utcaiak megmutatják, tudnak ők is olyat, mint a Pozsonyi Piknik szervezői. Független, helyi és közösségi programok a ma kezdődő első Ráday Korzón.

A IX. Ráday utca sokat változott az elmúlt években. A Ráday Korzó szervezői szeptember 22-23-án arra vállalkoznak a mintegy negyven csatlakozóval, hogy megmutassák, milyen is valójában az élet az utcában. Szélesre tárják ugyanis kapuikat az üzletek, a galériák, a pékek, a cukrászda, a virágos és a könyvesbolt is, de különleges egyházi és templomi helyszíneket, egyetemet és menő hamburgerezőt is találunk a programban.

Közös kocogás, élő henteskritika, kerekasztal-beszélgetések, krimiklub, koncertek, kenyér- és kalácssütés, romakép matiné, városi séták, kiállítások, mobilapp-túra, hajvágás és nyelvórák, science shop, virágmesék és re-concept – ilyen és ehhez hasonló programok lesznek ma és holnap a Ráday utcában.

Az ötlet belső-ferencvárosi magánszemélyek és civil szervezetek kezdeményezéséből született, azzal a szándékkal, hogy Belső-Ferencváros lakói és üzletei megmutathassák magukat a szomszédaiknak, a környékbelieknek és a látogatóknak. Fullajtár Andrea Marlene Dietrichet idézi meg a Manga Cowboy-ban, a Boldogasszony Iskolanővérek megmutatják a nővérkertet, ahol sétálni és beszélgetni lehet, a Két Egér Könyvesboltban interaktív mesejáték lesz, a Skandináv Házban ingyenes svéd- és norvég próbaórákat vehetünk. De körbe is kocoghatjuk Belső-Ferencvárost, ahogy kenyeret is süthetünk a pékekkel a Butter Brothersban, vagy Dürer-metszeteket nézegethetünk a Ráday Gyűjteményben és a sor még folytatható. Több kávézóban is lesznek koncertek, sőt még a 2B Galériában is szól majd a jazz. Az is kiderül, mit keres a Rádayban a Voyager-1 űrszonda. Az esemény független, helyi és közösségi kezdeményezés, élén a Ferencvárosi Közösségi Alapítvánnyal.

Részletes program itt és itt.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.