Galyatető új kilátója a világhír küszöbén – szavazás!

/ 2016.03.18., péntek 13:43 /
Galyatető új kilátója a világhír küszöbén – szavazás!

A tavalyi Média Építészeti Díjat megnyert Galya-kilátó bekerült a legnagyobb amerikai online építészmagazin, az Architizer éves versenyébe, Renováció kategóriában. A jelöltek két díjra esélyesek: a szakmai zsűri elismerése mellett közönségdíjat is nyerhetnek – ha elegen szavaznak rájuk.

Az Architizer online magazin a Wall Street Journallal és a Webbysszel közösen alapította a rangos nemzetközi versenyt három évvel ezelőtt. Az Architizer A+ Awardson a szakmai zsűri több mint száz kategóriában választja ki a legjobbakat, emellett van külön közönségdíj is, így az interneten bárki szavazhat április 1-ig, mégpedig itt.

Fotó: Bujnovszky Tamás

 

Galyatető - kilátó, vezető tervező: Nartarchitects

Fotó: Gulyás Attila

Galyatető ma

Galyatető ma

Az eredetileg 17 méteres kilátó tetejére korábban egy rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak, de megéri, mert a közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A Heti Válasz a tavalyi Média Építészeti Díj átadása után így írt a kilátóról:

„Az első helyet, és ezzel a Média Építészeti Díját végül a Galyatetőre épült kilátó (a Nartarchitects: Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron munkája) vitte el. A régi és az új talán itt találkozik a leglátványosabban, hiszen egy meglévő, kövekből rakott, ám belül már szinte teljesen szétrohadt »talált tárgyat« öltöztettek új ruhába, amely így – a nemrég átadott, megújult turistaházzal együtt – az Országos Kéktúrának is az egyik gyöngyszemévé vált. A kilátót meg kellett magasítani, mert a körülötte lévő fák már eltakarták a panorámát. A három új szint egyben bivakszállás is: az alkotóknak A Gyűrűk Ura hobbitjai lebegtek a szemük előtt, amikor megtervezték a kör alakú bejáratot – amely egy másik világba vezet. A kilátóban tölteni az éjszakát nem mindennapi élmény: folyamatos a telt ház, még decemberre is van foglalásuk. A kis »hobbitlakásokban« csupán két, a mai korban nélkülözhetetlen szolgáltatás van, konnektor és wifi (mosdók a lenti turistaházban). A kilátó tetejére a köré csavart, acélszerkezetű lépcsőn juthatunk, de a tériszonyosoknak sem kell félniük, mert finom, játékos acélfátyol feszül a természet és az épített tér közé.”

Nyitókép: Tervlap.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.