Gulyás Gábor nagyot álmodott: Aj Vej-vej és Bill Viola Szentendrén

/ 2015.11.20., péntek 17:06 /
Gulyás Gábor nagyot álmodott: Aj Vej-vej és Bill Viola Szentendrén

Bár mindig is a festők városának számított, az utóbbi időben ínséges idők jártak a szentendrei kiállítóhelyekre, múzeumokra. Ezen kíván változtatni a január 1-jétől induló Ferenczy Múzeumi Centrum.

„Szentendre a XX. század során többször is a magyar képzőművészet fővárosa volt. Most is számos kitűnő művész él és alkot a városban, ám sajnos az elmúlt évtizedekben nem volt olyan képzőművészeti esemény, mely nagyobb tömegeket vonzott volna. Az intézmény új koncepciójának egyik legfőbb célja, hogy Szentendre újra meghatározó művészeti központtá válhasson” – mondja Gulyás Gábor, az intézmény igazgatója.

Ahhoz azonban, hogy Szentendre betölthesse ezt a hivatását, korszerű infrastruktúrára van szükség. Ám mivel a városban lévő múzeumok és kiállítóhelyek épületeinek állaga a legtöbb esetben nem megfelelő, a múzeum kidolgozott egy felújítási koncepciót, amelyhez anyagi forrást keresnek. Ennek része a Szentendrei Képtár építészeti és energetikai rekonstrukciója, a MűvészetMalom átépítésének befejezése, és az úgynevezett „kismúzeumok” felújítása – ez utóbbi már idén elkezdődött a Czóbel Múzeummal.

A megújult infrastruktúra új rendszerben és új néven működik majd: a tervek szerint 2016. január 1-jétől felálló Ferenczy Múzeumi Centrum elsősorban a szentendrei múzeumokat fogja és hangolja össze. A szerkezeti változás látványos arculatváltással jár együtt, amely a különböző intézmények autonómiáját erősíti, ugyanakkor összetartozásukat is demonstrálja.

Chiharu Shiota Kulcs a kézben című projektje

Jövőre a Ferenczy Múzeumi Centrum több mint húsz új kiállítást rendez; a Ferenczy Múzeum épületében pedig lesz egy új, időszaki kiállítóterem is, ahol szentendrei művészek legújabb műveivel találkozhat a közönség. A múzeum egyik legnagyobb vállalkozása egy gyűjteményi tárlat, amelyet a MűvészetMalom bezárását követően több rangos hazai és külföldi kiállítóhelyen is láthat majd a közönség. Emellett Szentendrén is lesznek nemzetközi kortárs tárlatok: többek között az idei Velencei Biennále japán pavilonjának kiállítása, Chiharu Shiota Kulcs a kézben című projektje; a jelenleg még az argentin nemzeti pavilonban látható szobrok, Juan Carlo Distéfano drámai plasztikái; az amerikai Madeline Stillwell videómunkái; valamint a szlovák Jana Zelibska művei.

A jövő év legnagyobb vállalkozása azonban minden bizonnyal az Art Capital lesz: egy nemzetközi szempontból is jelentős vállalkozást terveznek, egy évente megrendezendő biennálét és fesztivált, félszáznál is több, egymáshoz tematikusan kapcsolódó kiállítással, rengeteg társművészeti programmal. Kedvcsinálónak néhány név a jövő évi Art Capital művészei közül: Aj Vej-vej, Berszán Zsolt, Bukta Imre, Deim Pál, Gaál József, Mátrai Erik, Szűcs Attila és Bill Viola. Soha rosszabbat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.