„Gyakorlatilag éhbérért dolgozunk” – A hobbit magyar fordítója a Heti Válasznak

/ 2018.07.06., péntek 16:00 /
„Gyakorlatilag éhbérért dolgozunk” – A hobbit magyar fordítója a Heti Válasznak

Bár a műfordítás anyagi és erkölcsi megbecsülése jottányit sem változott az elmúlt évtizedekben, a József Attila-díjas Gy. Horváth László, napjaink egyik legkeresettebb műfordítója boldog embernek vallja magát. Interjúnk a digitális Heti Válasz friss számában.

 

„Rengeteg vita folyik a szlengről, de ki tudja annak napi változásait nyomon követni? Könnyen nevetségessé válhatunk vele” – mondja Gy. Horváth László, A legyek ura vagy A hobbit fordítója arra a kérdésre, hogy mennyi idő múlva avul el egy fordítás, milyen jegyek utalnak arra, hogy egy irodalmi szöveg felett eljárt az idő.

„Bizonyos műveket azért kell újrafordítani, mert az utóbbi 30-40 évben megváltozott a szövegfelfogás. A bőbeszédű-interpretáló, mindig a legközelebbi közhelyet kereső »magyaros« fordítás helyett többen a hajlékony tapadást részesítjük előnyben. És persze a régi fordításokban sok a félreértés, a leiterjakab is. Majd mindegyikkel vannak bajok, ha megpiszkáljuk őket. Még az is lehet, hogy az enyémekkel is.”

 

Az interjú a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.