Meghalt Szécsényi Ferencné

/ 2009.12.23., szerda 05:33 /

"Reggel korán indultam vissza Pestre. A szállodai szoba ajtajába egy rajzot helyezett…, búcsúzóul… Máig tartó búcsúzóul."

Életének nyolcvanegyedik évében, december 21-én, hosszú szenvedést követően meghalt Szécsényi Ferencné vágó.

A pályáját Máriássy Félix mellett vágóasszisztensként kezdő Szécsényi Ferencné volt az első női vágó Magyarországon; sokáig egyedüli nőként dolgozott a szakmában.

Első önálló munkája az 1951-es Ütközet békében című Gertler Viktor-film volt; ezt követően hetvennél is több alkotásnak volt a vágója utolsó filmje, az 1996-os A három testőr Afrikában elkészítéséig.

Szécsényi Ferencné állandó alkotótársa volt Fábri Zoltánnak. Közös munkájuk gyümölcseit olyan filmek jelentik, mint az Életjel, a Körhinta, a Hannibál tanár úr, az Édes Anna, a Dúvad, a Nappali sötétség, a Vízivárosi nyár, a Két félidő a pokolban, a Húsz óra, az Utószezon, A Pál utcai fiúk, az Isten hozta őrnagy úr!, a Hangyaboly, a Plusz-mínusz egy nap, a 141 perc a Befejezetlen mondatból, Az ötödik pecsét, a Magyarok, a Fábián Bálint találkozása Istennel, a Requiem vagy a Gyertek el a névnapomra.

További fontosabb filmjei: Várkonyi Zoltán elsöprő sikerű rendezései - Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Egri csillagok, Fekete gyémántok -, Máriássy Félix több filmje - Budapesti tavasz, Csempészek, Karambol, Fügefalevél, Kötelék -, Zolnay Pál számos munkája - Próféta voltál, szívem, Arc, Fotográfia, Sámán -, Makk Károly több rendezése - Megszállottak, Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? -, Kovács András számos rendezése - A ménesgazda, Októberi vasárnap, Ideiglenes paradicsom, A Vörös grófnő, Valahol Magyarországon -, Szász Péter két filmje - Fiúk a térről, Egy kis hely a nap alatt -, Deák Krisztina két alkotása - Eszterkönyv, Köd -, illetve az Éjfélkor (Révész György filmje), a Tízezer nap (Kósa Ferenc rendezése), a Szegény Dzsoni és Árnika (Sólyom András rendezése), a Sortűz egy fekete bivalyért (Szabó László filmje). De ő volt a vágója a szeptemberben elhunyt Bujtor István első rendezésének, Az elvarázsolt dollárnak is, majd a Hamis a baba és A három testőr Afrikában című Bujtor-filmeknek is. (Képeink is Az elvarázsolt dollár, illetve A három testőr Afrikában forgatásán készültek.)

A Tisztelet az öregasszonyoknak című filmben Huszárik Zoltánnal is együtt dolgozott; ő maga így emlékezett vissza a közös munkára és Huszárikra, vagy ahogy ő hívta: „Pipetre": „Egyszer belépett a vágószobámba, ahol velem egykorú kolléganőmmel dolgoztunk, s mosolyogva így szólt: »Tisztelet az öregasszonyoknak«. Szívből nevettünk ezen a sajátos, de Tőle teljesen természetesnek vélt üdvözlésen.

Nos, ez volt a felkérés filmjére, melynek ezt a címet adta, és mellékelt másfél oldalnyi hangulatleírást a filmről - ez volt a forgatókönyv.

Egy régebbi emlékem. 1972 havas, hideg januárjának végén meglátogattam férjemet egy balatoni forgatáson, ahol Pipettel együtt dolgoztak. Ők hosszan, az éjszakába nyúlóan beszélgettek - én észrevétlenül aludni tértem. Reggel korán indultam vissza Pestre. A szállodai szoba ajtajába egy rajzot helyezett..., búcsúzóul... Máig tartó búcsúzóul."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.