Gyors kórdiagnózis az állatjárványoknál

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

Új diagnosztikai eljárást fejlesztettek és próbáltak ki a dr. Floyd Horn amerikai kutató által vezetett intézetben Nagy-Britanniában, amellyel 40 percre lehet csökkenteni a száj- és körömfájás eddig 40 óráig tartó diagnosztizálását. A gyors kórmegállapítás a járvány elterjedésének megakadályozásában döntő jelentőségű. A mostani járvány kitörésekor annak diagnosztizálása három hétig tartott az Egyesült Királyságban, és Tajvanon hat hetet vett igénybe. Az USA az oltások területén is áttörést tudott elérni. A múltban az oltás megzavarhatta a diagnózist, sőt, egyes esetekben terjeszthette is a betegséget. Egy új vakcina ezeket a problémákat kiküszöbölheti. Dick Lugar, az Egyesült Államok mezőgazdasági bizottságának elnöke beszámolt arról, hogy a múlt év decemberében meglátogatta az orosz laboratóriumokat, ahol a szovjet érában 14 száj- és körömfájás-baktériumtörzzsel foglalkoztak. Kiderült, hogy 14 fajta olyan anyagot őriznek, amelyek akár biológiai fegyverként is felhasználhatók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.