valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

http://valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

Süss fel nap! – Egyetlen ember segítsége is számít

/ 2013.10.24., csütörtök 15:00 /

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus üdvözli a Süss fel nap! címmel indított társadalmi felelősségvállalási programot, amelynek a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gyermeknélkülözés problémájára, és bemutassa, valamint támogassa a gyermekközösségek javát szolgáló, magánszemélyekhez köthető önkéntes kezdeményezéseket.

Dr. Vekerdy Tamás szerint a szociális háló kiterjesztése főleg az állam és az egyházak feladata, de üdvözli a Tv2 civil kezdeményezését. A pszichológus a program legnagyobb erényének azt tartja, hogy középpontjában az az elképzelés áll, mely szerint, ha egy ember tesz valamit, akkor az egész világ tesz valamit. Szolzsenyicin is csak egy ember volt, mégis A Gulag szigetcsoport című írásával megrengette az akkor még hatalmas francia és olasz kommunista párt alapjait - véli Vekerdy.

A gyermekpszichológus nagyon erősnek érzi Magyarországon az esélyegyenlőtlenséget. Ellenpéldaként említette Finnországot, ahol a legészakibb lapp falucska iskolája és a legnagyobb, legjobb helsinki iskola hatásossága között 7 százalék a különbség, míg Magyarországon ez a különbség közel 60 százalék. „Az lenne az üdvözlendő, ha minden iskolában töltött év - több társadalomban így van - csökkentené a gyerekek magukkal hozott társadalmi különbségét" - állítja.

„A szegénység meglehetősen sok gyereket érint ma hazánkban. Rengeteg gyereknek nincs cipője, nem tudnak iskolába vagy orvoshoz menni, és ha valamiért kórházba kerülnek, a családjuk nem tudja meglátogatni őket, mert nincsen pénzük, tehát egyszerűen a mindennapi létfeltételeik sincsenek biztosítva" - mondta Vekerdy. Ezekre a gyerekekre, illetve az ő nehézségeikre szeretné felhívni a figyelmet a Tv2 programja, amelyben civil embereket, hétköznapi hősöket keresnek, különböző módokon szegényebb sorban élő gyerekeken segítenek. Vekerdy Tamás kiemelte, hogy ilyen hétköznapi hős Ritók Nóra is, aki tanárként, grafikusként eredetileg egy rajziskolát csinált, ahova özönlöttek akár gyalog is, több kilométer távolságból is a gyerekek, akik aztán sorban nyerték a rajzversenyeket Lisszabontól Krakkóig. Ritók Nóra nemcsak rajzolni tanítja a gyerekeket, hanem komoly szociális munkát is végez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.