Süss fel nap! – Egyetlen ember segítsége is számít

/ 2013.10.24., csütörtök 15:00 /

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus üdvözli a Süss fel nap! címmel indított társadalmi felelősségvállalási programot, amelynek a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gyermeknélkülözés problémájára, és bemutassa, valamint támogassa a gyermekközösségek javát szolgáló, magánszemélyekhez köthető önkéntes kezdeményezéseket.

Dr. Vekerdy Tamás szerint a szociális háló kiterjesztése főleg az állam és az egyházak feladata, de üdvözli a Tv2 civil kezdeményezését. A pszichológus a program legnagyobb erényének azt tartja, hogy középpontjában az az elképzelés áll, mely szerint, ha egy ember tesz valamit, akkor az egész világ tesz valamit. Szolzsenyicin is csak egy ember volt, mégis A Gulag szigetcsoport című írásával megrengette az akkor még hatalmas francia és olasz kommunista párt alapjait - véli Vekerdy.

A gyermekpszichológus nagyon erősnek érzi Magyarországon az esélyegyenlőtlenséget. Ellenpéldaként említette Finnországot, ahol a legészakibb lapp falucska iskolája és a legnagyobb, legjobb helsinki iskola hatásossága között 7 százalék a különbség, míg Magyarországon ez a különbség közel 60 százalék. „Az lenne az üdvözlendő, ha minden iskolában töltött év - több társadalomban így van - csökkentené a gyerekek magukkal hozott társadalmi különbségét" - állítja.

„A szegénység meglehetősen sok gyereket érint ma hazánkban. Rengeteg gyereknek nincs cipője, nem tudnak iskolába vagy orvoshoz menni, és ha valamiért kórházba kerülnek, a családjuk nem tudja meglátogatni őket, mert nincsen pénzük, tehát egyszerűen a mindennapi létfeltételeik sincsenek biztosítva" - mondta Vekerdy. Ezekre a gyerekekre, illetve az ő nehézségeikre szeretné felhívni a figyelmet a Tv2 programja, amelyben civil embereket, hétköznapi hősöket keresnek, különböző módokon szegényebb sorban élő gyerekeken segítenek. Vekerdy Tamás kiemelte, hogy ilyen hétköznapi hős Ritók Nóra is, aki tanárként, grafikusként eredetileg egy rajziskolát csinált, ahova özönlöttek akár gyalog is, több kilométer távolságból is a gyerekek, akik aztán sorban nyerték a rajzversenyeket Lisszabontól Krakkóig. Ritók Nóra nemcsak rajzolni tanítja a gyerekeket, hanem komoly szociális munkát is végez.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.