Háborús bűnök, békebeli bűnhődések

/ 2018.06.06., szerda 11:42 /

A magyar olvasók közül csak az idősebbeknek derenghet az ír Edna O’Brien neve: korai regénye, a Vidéki lányok még 1974-ben jelent meg az Európa Zsebkönyvek sorozatban.

Aztán jó negyven évre a magyar könyvkiadás meg is feledkezett róla, miközben O’Brien egyre-másra halmozta a kritikai sikereket és az irodalmi díjakat, és nemzedékének egyik legkedveltebb írója lett. Így aztán az írónő 2015-ös regényének, a magyarul frissen megjelent Kis piros székeknek a borítóján olyan nagyszerű kortársak ajánlják az olvasók figyelmébe az idén 88. életévébe lépő írónőt, mint az alig egy évvel fiatalabb Nobel-díjas Alice Munro és a pár hete elhunyt Philip Roth.

A Kis piros székek története egy álmos nyugat-írországi városkában kezdődik, ahova egy nap megérkezik a titokzatos idegen, a magát hitgyógyítónak nevező Doktor Vlad (a szexterapeuta címet jó érzékkel az első szemöldökráncolás után elhagyja). A férfi karizmatikus, művelt, kellemes, nagyvilági, szinte senki sem szabadul a bűvköréből, még a helyi kocsma törzsközönsége is szentül vallja, hogy lám, sok a hasonlóság Írország és Doktor Vlad szülőföldje, a Balkán között. A korosodó helyi hölgyek pedig egyenesen újjászületnek a doktor gyógyfüveitől és masszírozó keze alatt. A legmélyebb hatást az elvágyódó szépasszonyra, Fidelmára gyakorolja, aki a helyi könyvklubot vezeti, és lassan elmagányosodik a régóta tartó, gyermektelen házasságában. A kissé megkopott könyvklubban Doktor Vlad felvillantja, hogy mennyire érti Dido szenvedélyét Aeneas iránt, eredetiben idézi a latin szerzőket, és maga is versel néha. Fidelma menthetetlenül a hatása alá kerül, olyannyira, hogy élete legnagyobb problémájára is benne látja a megoldást: megkéri a férfit, hogy ajándékozza meg gyermekkel. Ám amint a magzat megfogan, a dolgok tragikus fordulatot vesznek: Doktor Vladot a boszniai háborúban elkövetett háborús rémtettekért letartóztatják, Fidelmát pedig a férfi bosszúra éhes egykori vértestvérei elrabolják, megalázzák, megkínozzák és kis híján megölik. Ráadásul hiába a testi és lelki szenvedés, a felkavaró kaland után Fidelma számára nincs visszaút a nyugodt boldogtalanságba: férje nem bocsát meg neki, a kisváros zárt közössége kiveti magából. Így aztán a meggyalázott és megalázott vidéki asszony a menekültek arctalan olvasztótégelyében, a hatalmas és idegen Londonban találja magát, ahol próbál túlélni, továbblépni és újrakezdeni. A regény második része ennek a kétségbeesett útkeresésnek a szívszorító története.

A Kis piros székek a szó leghagyományosabb értelmében vett női regény, gondosan megfigyelt apró részletekkel és érzékeny lélekrajzzal. Miközben O’Brien a lét legnagyobb kérdéseit feszegeti, bűnről és ártatlanságról, cinkosságról és megbocsátásról szól, s nem kínál könnyű feloldozást.

EDNA O’BRIEN: Kis piros székek
Fordította: Lukács Laura
Park Könyvkiadó, 2018, 3900 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.