valasz.hu/kultura/fiatal-boraszok-a-szent-istvan-teren-120148

http://valasz.hu/kultura/fiatal-boraszok-a-szent-istvan-teren-120148

Habsburg gyarmatosítás? Termékeny kompromisszum? Óriáskonferencia jön a kiegyezésről

Válasz.hu / 2017.09.11., hétfő 12:06 /

Megosztó kompromisszum – az 1867. évi kiegyezés 150 év távlatából címmel rendeznek nagyszabású konferenciát az Országházban több mint tizenkét történész részvételével szeptember 26-án.

A Magyar Történelmi Társulat, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Veritas Történetkutató Intézet közös szervezésének eredménye az emlékév legnagyobb konferenciája. Felszólal mások mellett Hermann Róbert, Ifj. Bertényi Iván, Dobszay Tamás, valamint Lothar Höbelt osztrák és Željko Holjevac horvát történész. (Teljes névsor az imént linkelt oldalon.)

A konferenciát Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke nyitja meg.

Az Országház Főrendiházi üléstermébe szervezett eseményre ingyenesen lehet regisztrálni, ezen az oldalon, szeptember 20-ig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.