Hajós András: „Nem feszengős minikoncertet akartunk, se nem unalmas zeneórát”

/ 2016.10.14., péntek 17:46 /

„Két álmom van a ZeneHajóval: az egyik, hogy hetvenévesen ülök majd a fotelemben, a kezembe akad egy újság vagy egy tablet, és olvasom, hogy Tóth Karcsika világhírű dzsesszzongorista azt nyilatkozza, ő Hajós András bácsi ZeneHajóján találkozott először a dzsesszel. A másik, hogy valaki egyszer észreveszi: Bartók és Kodály országa voltunk. Sajnos múlt időben kell mondanom, mert az általános iskolai és az ifjúsági zenei képzés – egy-két nagy hagyományú állami vagy magánintézménytől eltekintve – borzasztó gyenge lábakon áll. A pedagógusok nem nagyon tudják, és nincsenek is könnyű helyzetben, hogyan nyomják le a gyerekek torkán a zenét mint tantárgyat. S közben itt egy érdekes ellentmondás: a fiatalok kultúrafogyasztásának 90 százaléka popzene. Miként lehet, hogy ugyanezek a gyerekek úgy jönnek haza az iskolából, hogy milyen ciki például népdalt énekelni? Nem igaz, hogy ezt a kettőt nem lehet összekötni! Mi erre teszünk kísérletet. A gyerekek itt olyat hallanak, ami a rock and rollban vagy egy rap mögötti fúvós betétben is visszaköszön. A dzsessz mai ágai összeolvadtak a kortárs zenével, és ilyen értelemben valóban akár hagyományőrzésnek is tekinthetjük, amit csinálunk” – mondta Hajós András több mint egy évvel ezelőtt a Heti Válasznak adott interjúban a ZeneHajó című műsor kapcsán.

Közel öt éve annak, hogy a zenész-showman és a Fekete-Kovács Kornél (vele szintén készült már interjú a Heti Válaszba) által vezetett Modern Art Orchestra belekezdett a ZeneHajó című, elsősorban gyerekeknek szóló dzsesszműsor készítésébe. Az előadás-sorozatot az egyszerűség kedvéért kakaó-dzsessz sorozatnak nevezik a szervezők, akik misszióként tekintenek a programra. „Azért hoztuk létre, mert úgy éreztük, hogy hiánypótló módon tudjuk a dzsesszt, mint általunk imádott műfajt, s mint a mai popzene alapját, közelebb vinni a gyerekekhez. Nem frontális előadást akartunk, nem feszengős minikoncertet, se nem unalmas zeneórát, hanem egy önfeledt és interaktív zenefoglalkozást, és célunk volt, hogy a szülőket is szórakoztassuk” – teszi hozzá Hajós András.

A havi rendszerességgel, vasárnap délelőttönként tartott másfél órás foglalkozások elején Hajós megénekelteti a közönséget, együtt viccelődik a zenészekkel a hangszerekről, a big bandről, a dzsesszről, dalokat rögtönöznek, és mindezt azért teszik, hogy a gyerekek felszabadultan és ellazultan hallgassanak dzsesszt, és érezzék meg, hogy itt mindent szabad. De minden alkalomra előre kiválasztanak egy-egy hangszert is, hogy aztán az egész foglalkozást köréje szervezzék. Az adott hangszerről közösen dalt írnak a gyerekekkel, amit aztán elő is adnak – így a kicsik nemcsak hallgathatják a zenét, hanem átélhetik a közös alkotás örömét is. Ezekből az elmúlt években született dalokból tavaly karácsonyra megjelent egy lemez, és az idei évadban is terveznek hasonlót.

A legközelebbi foglalkozást most vasárnap, október 16-án délelőtt 11-től tartják a Budapest Music Center (BMC) koncerttermében. Főszerepben ezúttal: a dob.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.