Hajós András rulez! – Így tanít gyerekeket a népszerű zenész

/ 2015.07.31., péntek 14:40 /

Akinek nincs terve a hétvégére, annak irány Kapolcs! Millió és egy program van még az utolsó két napon is, de nem erről akartam beszélni, hanem Hajós Andrásról és a Modern Art Orchestráról.

Fotó: Szabó Balázs

Boldog az az ország, ahol több tucat kisgyerek egy erdő mellett hallgathat egy egész big bandet, napról napra, több mint egy héten át. Az idei, jubileumi Művészetek Völgye fesztivál egyik új attrakciója keretében ugyanis leköltözött Kapolcsra a tizennyolc tagú Modern Art Orchestra (MAO) Fekete-Kovács Kornél vezetésével – nemcsak azért, hogy koncertet adjanak, hanem hogy gyerekeknek tartsanak interaktív zenés foglalkozást, minden nap más zenei tematikával.

A program leírása szerint persze nem csupán gyerekeknek szólnak a foglalkozások: jó néhány ifjú, illetve felnőtt völgylakó is összeszedi magát, hogy – a fesztiválok időszámításához képest – korai órán, 14 órakor már ott gyülekezzen a MAO és Hajós András udvarában a színpad előtt. Az alkalmakat ugyanis Hajós András vezeti – zseniálisan. Csütörtökön például a dzsessz volt a téma, és csillogó szemű gyerekek tucatjai követték a foglakozást, lépdelve a zenei grádicsokon, és egyáltalán nem gondolták azt, hogy dzsessz valami nehezen befogadható műfaj lenne. Hajós felszólítására hol torkuk szakadtából kiabáltak, hol lelkesen jelentkeztek és megmondták a jó választ, hol felmentek a színpadra zenélni vagy vezényelni, a végén pedig elénekelték a közösen írt dalt. Mert énekelni és zenélni jó. 

Hajós András mindeközben nemcsak a gyerekeket kötötte le, de mintegy kettős stand uppal a szülőket is szórakoztatta, sőt néha a zenekar tagjai is dőltek a nevetéstől, pedig ha valakik, akkor ők jól ismerhetik már a stílusát. A MAO és a „hopmesteri” feladatokat ellátó Hajós remekül kiegészítették egymást: a minden pillanatban magas művészi színvonalon megszólaló együttes nagy alázattal követte a hülyéskedést is, Hajós pedig szintén alázattal tűrte, hogy ő legyen a bohóckodó zenész, és akár furulyázni, akár zongorázni kezd – egyébként kitűnően –, a gyerekek időnként „leleplezzék”, hangosan kiabálva: ez csak kamu! S jól kiegészítették egymást Fekete-Kovács Kornéllal is, aki Hajós szándékolt harsányságát néha a mikrofonba dörmögött beszólásaival hűtötte.

Aki Hajós András rendhagyó ének-zene óráit a Budapesti Music Centerből (BMC) már ismeri, az Kapolcson egészen más környezetben is meghallgathatja (völgypólós, edzőcipős, kapucnis pulóveres zenészekkel), aki viszont még sose látta, az kerekedjen fel a hétvégén.  Augusztus 1-jén és 2-án is lesz Zenehajó Hajós Andrással és a MAO-val, ám vigyázat: míg vasárnap a szokásos 14 órától kezdenek, szombaton déli 12 órától várják az érdeklődőket.

A 25. Művészetek Völgye teljes programja itt található. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.