"Halmozottan vidékiek vagyunk"

/ 2013.02.27., szerda 18:31 /

30 fényév című albumát mutatja be március 1-jén a Thália Színházban a Ghymes együttes. A Szarka fivérek - Tamás és Gyula - három évtized számvetésére készülnek. Kassán, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében azonban egyelőre nem lépnek föl, pedig szerettek volna.

- Harminc évet tudhatnak maguk mögött. Készítettek leltárt?

Sz. T.: Azt sem tudom pontosan, hány lemezünk van... Nagyjából 2500 koncertet adtunk, de a számok önmagukban nem sokat jelentenek. Nyolc platinalemezünk azt mutatja, hogy sokan szeretnek minket a Kárpát-medencében. A Fölvidékről, Mátyusföld szívéből - ami egyébként Csák Máté földje volt - meghódítani Budapestet, mindenképpen sikertörténet. Mi ugyanis halmozottan vidékiek vagyunk.

- Fogadtatásuk Magyarországon és a szülőföldjükön azonos?

SZ. T.: Legtöbbet Magyarországon játszunk, emellett fellépünk az egész Kárpát-medencében. Bejártuk a Fölvidék összes kultúrházát, oda is, vissza is, Ágcsernyőtől Pozsonyig táncházakat is adtunk, hosszú évtizedig. Nem tudom, van-e falu, ahol ne lettünk volna, ha van kultúrháza... Kiderül, a legtöbbet mégis a Fölvidéken játszottunk! Az iskolák folyosóin, tornatermeiben kezdtük, de ez senkinek nem árt meg. Legalább jobban megbecsüli az ember a díjakat, s a lehetőséget, hogy felléphet az Arénában vagy a Thália színpadán. Most már persze nem mindegy, hol játszunk, hiszen megnőtt a zenekar, s vele a technikai igények is. De ha tíz év múlva esetleg elhívnak egy iskola folyosójára - mert máshová nem -, valószínűleg ott is fogunk játszani. Mert elsősorban a saját örömünkre zenélünk.

- Zenéjüknek miért nincs sajátos felvidéki hangzása?

Sz. Gy.: Fölvidéken a Zoboralja népzenéje nagyon specifikus, sokat játszottuk a zoboralji muzsikát. A Fölvidék népzenéjében nem különül el az anyaországtól, ahogy az irodalomban Madách vagy Balassi életműve sem. Kárpát-medence-specifikusak, ahogy mi is azok vagyunk. Igaz, ezen belül Erdély csodálatos muzsikája önálló zenei egység lehet akár.

- A Ghymes tulajdonképpen a Szarka fivéreket jelenti - a többiek változó mellékszereplők?


Sz. T.: Már rég nincsenek nálunk mellékszereplők, vannak viszont vendégeink, zenészbarátaink. Nem is értem a kérdést, hogy lehet egy zenekarban valaki mellékszereplő, főleg, hogy mi nem állami támogatásból élünk, nincs fizetésünk. Koncertről koncertre haladunk. Meg sem engedhetnénk magunknak ilyen luxust. Persze én most a koncertekről beszélek. Az más kérdés, hogy harminc éve mi határozzuk meg a zenekar arculatát, megírjuk a zenét és a szöveget, ezért mondhatni, hogy vezetjük a zenekart. Van, aki már 18 éve velünk van. Évek óta heten játszunk a színpadon, s ez már nagy zenekar - a vokalista lányokkal tízre egészült ki a tagok száma. Ehhez jön még a technikai személyzet; elég költséges mulatság ekkora társulatot fenntartani és mozgatni.

- Újabban színpadi műveket is írnak, mint a Toldi vagy a Mária. Továbbviszik a színházi vonalat?


Sz. T.: Ha kapunk felkérést, továbbvisszük. Izgalmas új nyelveken, például a színház nyelvén fogalmazni. Nagyon szeretem a megrendelés nevű múzsát, de a Máriát nem felkérésre írtam, hanem belső indíttatásból, mint ahogy Gyula is a Toldit.

- A Toldiból került az új lemezre a Cseh vitéz dala, ami félig-meddig csehül szólal meg. Milyen volt a dal fogadtatása az egykori Csehszlovákia területén?

Sz. Gy.: A lemez anyagát tulajdonképpen még sehol nem játszottuk - igaz, rajta van az Akkor is '56 című szám, amit tavaly október 23-án a Kossuth téren volt szerencsénk eljátszani négyszázezer ember előtt. A Cseh vitéz dala először a Thália Színházban kerül közönség elé. Tamás írta a szövegét, mivel tud csehül. Európában a magyaroknak nincsenek rokonai, és amikor a dalt szereztem, azt gondoltam, jó, hogy néha ki kell állni magunkért, hogy megtartsuk magunkat. Nem lehet mindig bólogatni, és követni valamit vagy valakiket. A Cseh vitéz jó példa: ha van rá erőnk - és kell hogy legyen -, amikor jön valaki, aki el akar téríteni a célunktól, ellen kell állni. Toldi és a cseh vitéz története a helytállás, a bátorság története, szimbolikus jelentőségű, hogy milyen nemzetiségű a kihívó.

- Tavaly nyáron, amikor Kossuth-díjat kaptak, épp felhabzottak a kettős állampolgárság körüli indulatok.

Sz. T.: Épeszű ember csak örül a más sikerének, akkor is, ha ukrán vagy ha amerikai. A Kossuth-díjhoz fogható erős kitüntetés egyébként nincs az egykori Csehszlovákia utódállamaiban - az elismerés legalább módot adott arra, hogy erről is beszélgessünk. Egyébként a fiatalok megdöbbentően keveset tudnak Magyarországról, holott a leghosszabb közös határszakaszuk Magyarországgal van. Pozsonyban és még följebb, északkeleten a fiatalok észre sem veszik, hogy magyarok is léteznek Szlovákiában; hogy az ötmilliós országban félmillió magyar él. A fölvidéki magyarokkal viszont együtt örültünk. De vannak olyan szlovákok is, akik észreveszik a magyarokat - például minket. Szeretnek is bennünket, eljárnak a koncertjeinkre, sőt: meg is hívnak tiszta szlovák környezetbe. És történt még valami elgondolkodtató. Kezdődött, hogy úgy éreztem, illik három lemezben összefoglalni eddigi tevékenységünket, ami minden szempontból luxus. Megszólítottunk hát sok céget Magyarországon, a legnagyobbakat, amelyeknek lenne lehetőségük a támogatásra, és kaptunk nemeket. Viszont egy pozsonyi kiadó, egy tősgyökeres szlovák, aki egy betűt nem tud magyarul, megjelenteti a hármas albumot díszkiadásban! Természetesen minden rá lesz írva szlovákul is. A következő kérdés, már most megjósolom, az lesz: miért írtunk rá mindent szlovákul is? Hát ezért! Egyébként ugyanez a lemezkiadó léptetett fel bennünket Pozsonyban szilveszterkor, és ő szervezte meg a fellépésünket a pozsonyi nemzeti színházban a bársonyos forradalom évfordulóján is.

- Kassa az idén Európa kulturális fővárosa. Lesz itt fellépésük?


Sz. Gy.: Egyelőre nincs... holott vártam volna. Még alakul. Pedig azt gondoltam, evidencia, hogy mi ott játsszunk. A legfontosabb mégis, hogy a közönség szereti, amit csinálunk, s telt házak vannak.

- A közönség elvárja, hogy közéleti kérdésekre is megadják a maguk válaszait?

Sz. T.: Akkor sem kutattunk közvéleményt, amikor megalapítottuk a zenekart, és akkor se, amikor megcsináltunk nyolc platinalemezt. Azt tesszük, amiről azt gondoljuk, hogy a mi feladatunk.

Sz. Gy.: Ki emlékszik már arra, hogy kik voltak a miniszterek, amikor Mozart alkotott? Mégiscsak a művészet az, amiről egy országot megjegyeznek! Egyébként mindenki politizál: nemcsak az, aki elmegy szavazni, hanem az is, aki otthon marad.

- Fognak élni a határon túli magyarokat megillető szavazati jogukkal?

Sz. T.: Én biztos - ha csakugyan lesz.

- A Mária című musicalt Szegeden mutatták be, s Debrecenben játsszák. Szóba került, hogy Vidnyánszky Attila magával hozza az előadást a Nemzeti Színházba?

Sz. T.: Ezt már én is megkérdeztem tőle. Igent mondott, de azzal, hogy még nem tudja, mikor. Kért tőlem egyébként egy új anyagot őszre - de ezt még korai lenne részletezni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.