Világsztárok, premierek - Így várja a tavaszt Budapest

/ 2014.02.18., kedd 14:15 /
Világsztárok, premierek - Így várja a tavaszt Budapest

Generációk, műfajok, helyszínek és a kulturális turizmus irányába is nyitni kívánó, megújult Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) várja a látogatókat 2014. március 21. és április 6. között. Az eseménysorozat 2014-ben komplex városfesztivállá alakul át.


Idén közel félszáz helyszínen zajlanak majd az események: a Művészetek Palotája és az Operaház mellett a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek.

2014-ben komoly- és kortárs zene, opera, jazz, pop, világzene, tánc, újcirkusz, színház és kiállítások, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Balog Zoltán miniszter elmondta, hogy bízik abban, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál a legjelentősebb művészeti eseménnyé növi ki magát a régióban. Az idei eseménysorozat unikalitását fokozza, hogy e két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amelyek először mutatkoznak be Magyarországon. A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt több mint 170 esemény rendeznek meg majd a fesztivál 17 napja alatt, a legalacsonyabb jegyár 1000 Ft, míg a legmagasabb 19900 Ft.  A 2014-es BTF 1, 6 milliárd forint támogatásból jön létre - árulta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere hozzátette, hogy a 2013-ban lejárt korábbi megállapodás után új alapokra helyezte a kormány és a főváros az együttműködést. A városvezető megelégedését fejezte ki az eddigi eredményt illetően.

Káel Csaba a Művészetek Palotája vezetője szerint izgalmas, újdonságokkal teli programnak ígérkezik az idei fesztivál, melynek  - véleménye szerint - legfontosabb célja, hogy nyissunk külföld felé. Az igazgató kifejtette, a hazai előadók, produkciók bemutatkozása fontos lépés, hogy mielőbb bemutathassuk nem csak az itthoni, de a világ közönség előtt is a magyar sztárokat, így víve az ország hírnevét is. Káel hozzátette: emellett fontos cél a Bécs-Prága tengelybe harmadikként bekerülni, mint Közép-Európa kulturális központja.

A külföldi fellépők mellett azonban nagy hangsúlyt kapnak a magyar művészek is, nem véletlen, hogy a nyitókoncerten is egy magyar zenekar játszik, ráadásul vidéki. Március 21-én a pécsi Pannon Filharmonikusok és a Szegedi Kortárs Balett Bartók és Richard Strauss-estje nyitja meg a két hetes eseménysorozatot.

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál világsztár előadókat és műfaji sokszínűséget kínál. A nagyzenekari hangversenyeken világhírű együttesek és karmesterlegendák állnak színpadra. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli, a BBC Filharmonikusok koncertjének karmestere Juanjo Mena, szólistája az „ütőhangszerek varázslója", az osztrák Martin Grubinger lesz. Eötvös Péter DoReMi című hegedűversenyének magyarországi bemutatója áll a moldáv származású, Svájcban élő hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja és az MR Szimfonikusok műsora fókuszában. Korunk egyik legnagyobb muzsikusegyénisége, Maxim Vengerov a Lengyel Kamarazenekar kíséretében Mozart és Csajkovszkij műveit adja elő.  

A felújított Vigadó a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt a kamaraestek otthona lesz. Bogányi Gergely zongora-, Maxim Rysanov brácsa- és Banda Ádám hegedűkoncertje, Stuller Gyula, Perényi Miklós és Rohmann Imre trióhangversenye mellett többek között a Kelemen Kvartett, a The Hilliard Ensemble, Alison Balsom és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint Nicolas Altstaedt és Kelemen Barnabás műsorát is meghallgathatjuk.   

Napjaink legkeresettebb baritonénekesei Simon Keenlyside, Erwin Schrott, a világ elsőszámú kontratenorja, Andreas Scholl is fellép majd, az Operaház Tosca-előadásán pedig José Cura Cavaradossiként lép színpadra. 

A film és az opera határterületére csábít Philip Glass darabja, A szépség és a szörnyeteg. A zeneszerző az 1940-es évek kultikus filmjének hangzását alkotta újra. A művet négy énekes és a Philip Glass Ensemble élőben, a vetített filmmel tökéletes összhangban szólaltatja meg. 

A tánc programokról a Szentpétervári Eifman Balett, Bozsik Yvette Társulat, a Közép-Európa Táncszínház valamint a Honvéd Táncszínház ésaz izraeli Vertigo gondoskodik majd.

A zenei sokszínűség jegyében fellép mások mellett Lee Ritenour, Matt Bianco, Eric Truffaz, Rufus Wainwright, Sebestyén Márta is.

A Nemzeti Színházban a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón a világ neves teátrumainak társulatai - többek között az Alekszandrinszkij Színház, a Moszkvai Művész Színház, a Bolsoj, a bagdadi, isztambuli, oslói, rigai Nemzeti Színházak - váltják egymást. Ilyen nagyszabású színházi seregszemlét először rendeznek Magyarországon. A fővárosi színházak nyílt napokkal, és premierekkel készülnek a Tavaszi Fesztiválra. Az Örkény Színház a Shakespeare-év tiszteletére a Hamletet mutatja be, az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján a katonalét különböző aspektusait villantja fel Mátyássy Bence rendezése a Thália Színházban: Stravinsky korszakos remekműve (A katona története) és egy magyar filmklasszikus alapdarabja (Hunyady Sándor: Bakaruhában) egyetlen előadásba sűrítve, az Újszínházban és az Átrium Film-Színházban pedig színészi jutalomjátékok kapnak helyet.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál teljes programkínálata a www.btf.hu oldalon olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.