Hatalomittas diktátoroknak is üzen idén a Kaposfest

/ 2017.04.20., csütörtök 20:00 /

Schönberg Óda Napóleonhoz című művét is műsorra tűzi Európa egyik legrangosabb kamarazenei fesztiválja, mivel Várdai István művészeti vezető szerint ma is fontos felhívni a figyelmet a megalomán vezetőkre.

Nyolcadik alkalommal ad otthont Kaposvár idén augusztusban a Kaposfestnek, ami nemcsak Magyarország, de egész Európa egyik legrangosabb kamarazenei fesztiváljává nőtte ki magát.

Aki nem ismeri, úgy képzelje el a Kaposfestet, hogy adott két, nemzetközi hírű, fiatal magyar zenész, és ők külföldi és magyar zenészbarátaikkal kamarazenét adnak elő világszínvonalon, közvetlen hangulatban, majd a koncertek után gyakran éjjel egyig együtt borozgatnak a közönséggel Kaposvár belvárosában, miközben Sárközy „Lalika” cigányzenekara játszik.

Várdai István. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A két művész eleinte Kokas Katalin és Kelemen Barna volt, 2015 óta pedig Váradi István Németországban élő csellista és Baráti Kristóf hegedűművész tölti be a művészeti igazgatói posztot. Az előző két évben még javarészt úgy állították össze a nyolc napon át 14 koncertet magába foglaló programot, hogy megkérdezték a fellépőket, mit szeretnének eljátszani, idén azonban már ők választották ki az előadott műveket. A program vezérfonala az „eredet” és az „időtlenség”, vagyis olyan zenéket próbáltak műsorra tűzni, amelyek vagy visszautalnak a mű előképeire – például a népzenére vagy Bachra –, vagy örök érvényű üzeneteket közvetítenek.

Az idei program a megszokottnál jobban épít a XX. századi és a kortárs zenére. Műsorra tűzik például Arnold Schönberg két művét is. Verklärte Nacht című, korai, dallamos vonószextettje a megbocsátás időtlen fontosságára hívja fel a közönség figyelmét a megcsalt, de feleségének megbocsátó, egy másik férfi gyermekét sajátjának elfogadó férj szemszögéből, az Óda Napóleonhoz pedig a hatalomittas diktátoroknak szóló figyelmeztetésnek fogható fel.

A kamaraszimfónia Lord Byron azonos című, magyarra nem lefordított, Napóleont kárhoztató és a demokrata George Washingtont dicsérő versét zenésíti meg, amelynek üzenete, hogy a hatalmuktól megrészegülő, megalomán vezérek bukásra vannak ítélve.

Várdai István kérdésünkre a Kaposfest sajtótájékoztatóján elmondta: azért tartotta fontosnak műsorra tűzni ezt a művet, mert napjainkban is egyre több ilyen vezető bukkan fel. Hogy konkrétan kikre gondol, nem árulta el, de sokatmondóan pillantott egy Donald Trumpot ábrázoló magazincímlapra, ami lefelé fordítva hevert előtte az asztalon.

Baráti Kristóf szerint a fesztivál egyik katartikus pontjának Olivier Messiaen XX. századi francia zeneszerző Kvartett az idők végezetére című, a Jelenések könyvére épülő műve ígérkezik. A kvartettet a németországi székhelyű, de Pecze Boglárka révén magyar vezetésű Trio Catch adja elő klarinéton, csellón és zongorán, Barátival kiegészülve.

A fellépők listáját számos nemzetközi színtéren ismert név gazdagítja. Eljön például a „legmagyarabb” francia zongoraművész, a Bartók-művek értő tolmácsolásáról is híres Jean-Efflam Bavouzet, de ezúttal főleg Haydnt fog játszani. Ott lesz Kaposváron az orosz Borogyin Kvartett, mely Bavouzet-val Schumann zongoraötösét adja elő.

A rangos fellépők között találjuk még többek között Pusker Júlia, Rost Andrea, Károlyi Katalin, Josef Spacek, Zarina Shimanskaya, Diemut Poppen, Thomes Hoppe, Tomoko Akasaka, Bythe Teh-Engstroem, Uxia Martinez Botana, Suzana Bartal és Camille Thomas nevét.

Baráti Kristóf. Fotó: Kristof Barati Portraits/Facebook

A teljes programot azonban csak május elején hozzák nyilvánosságra, április végéig ugyanis még tart a bérletakció, és Bolyki György fesztiváligazgató szerint a bérletvásárlás bizalmi viszonyt feltételez a szervezők és a közönség között. Ezt jelzi, hogy a bérletek 95 százalékát szokás szerint már a tavaly augusztusi fesztiválon megrendelték, így ismét teltházas koncertekre számít, rengeteg, a földön, „fesztiválpárnákon” ülő diákkal.

A 2017-es fesztivál különlegessége, hogy Lackfi János személyében fesztiválköltője is lesz, aki a naponta megjelenő Kaposfest Times hasábjain versben örökíti meg előző napi zenei élményeit. Különleges kísérőprogramnak ígérkezik még Bősze Ádám komolyzenei témájú stand up estjének bemutatója. Újra lesz „beavatási szertartás” önként jelentkező, a klasszikus zenét utáló és klasszikus zenei koncerten korábban sohasem járó egyetemistáknak, akik pizzát kapnak ajándékba, ha túlélik a koncertet. És főszerepet kap a gasztronómia is: Segal Viktor főz, Tóth Sándor újhullámos kávét pörköl, és visszatér a Garamvári pince pezsgője is.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Joggal piásozta Pálffy Istvánt Novák Előd

A legfőbb bírói fórum szerint egy ember spicces állapotáról „érzékszervekkel (látás, hallás, szaglás) is meg lehet győződni”, ezek alapján pedig Novák Előd kijelentésének volt valóságalapja.

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.