Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

PR / 2018.07.17., kedd 12:27 /
Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

Egyre többet hallunk napjainkban a megújuló cirkuszművészet társadalmi hasznosságáról, a közösségi felelősségvállalásról, a cirkuszművészet üzenetéről. A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

A cirkusz több mint egyszerű szórakoztatás, kétcsatornás, oda-vissza alapon működő, a társadalom aktuális kérdéseire reagálni tudó, véleményformáló előadó-művészeti ág. A cirkuszművészet sokszínű, gazdag világával, több százéves múltjával az európai kultúra értékes és jelentős része, a kultúra egy olyan szegmense, amely egyszerre képes megszólítani több generációt az óvodáskorú gyermektől a nagyszülőig.

A Fővárosi Nagycirkusz nevelési-oktatási programjai komplex és átgondolt stratégiáról árulkodnak, amely az iskolába lépés első pillanatától kíséri végig a gyermeket egészen a középiskola végéig. Folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek segítségével el tudják juttatni az emberekhez a cirkuszművészet által képviselt értékeket, mint a bizalom, a tolerancia, a kitartás, az alázat vagy a csapatmunka öröme. A cirkusz formálni, alakítani tudja a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát; új szemléletmódot tud teremteni sajátos szimbolikájával; képes példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményével. A Fővárosi Nagycirkusz nevelési-oktatási programjai segítik az általános és középiskolás gyermekeket a tanulásban, fejlődésben, ugyanakkor egy, a világra nyitott, széles látókörű, befogadó, a művészetekre érzékeny generáció kialakulását is támogatják.

Rendhagyó tanórák a cirkuszban

Már többen kimutatták, hogy a kompetencia alapú, projektmódszeres oktatás hatására könnyebben elsajátíthatók az ismeretek, könnyebben rögzülnek bizonyos szabályok, képletek, évszámok. Ugyanez figyelhető meg a Fővárosi Nagycirkusz rendhagyó óráin is, melyek minden érzékszervre egyszerre hatnak, bevonják és partnerként kezelik a diákokat. A különleges, a cirkuszművészet eszközeire épülő tanórákon a Nemzeti alaptantervhez kapcsolódó, az oktatási tematikához szorosan illeszkedő témákat dolgoznak fel a cirkuszművészet segítségével. Az órák során a diákok az elméleti tananyag mellett megismerkedhetnek azzal a gyakorlati tudással, amely a fizika, matematika, biológia, magyar nyelv és irodalom definícióinak és képleteinek cirkuszi közegben való alkalmazása során tapasztalható, észlelhető.

Értékelik a kitűnő tanulók teljesítményét

A cirkusz a csoda művészete, az emberi teljesítőképesség határait feszegető művészeti ág, amelyben fontos szerepet kap a teljesítmény. Ahhoz, hogy a porondon bemutatott káprázatos produkciók megszülethessenek, sok éven át tartó kemény munka és gyakorlás kell. A cirkuszfesztiválok győztesei egy egész életen át készülnek egy-egy sikeres produkcióra, hogy a világ legjobbjaivá váljanak. Az iskolapadban eltöltött egy év kitartó munkája is értékelendő. Immár harmadik éve az országot járó utazó cirkuszokkal összefogásban a Fővárosi Nagycirkusz egy cirkuszlátogatási lehetőséggel jutalmazza a kitűnő tanuló általános iskolás diákokat. Minden évben az iskolákkal, oktatási intézményekkel szorosan együttműködve történik az ajándékozás, a tankerületek, illetve az iskolák igényei alapján. A vidékieknek a MÁV-Start Zrt. utazási kedvezményt is biztosít a cirkusz előadására. Természetesen ez az ajándék nem pótolja azokat a beszélgetéseket, pozitív megerősítéseket, amelyet a családtagjaitól, tanítóitól kaphat a kisdiák, ugyanakkor lehetőséget nyújt arra, hogy egy varázslatos környezetben ünnepeljék meg ezt a kimagasló teljesítményt, ahol akár a család összes tagja, minden generáció együtt szórakozhat, kikapcsolódhat, s értékes útravalóval térhet haza.

Cirkuszi élmény első osztályosoknak

Óriási élmény és változás egy gyermek életében, amikor először lép be az iskola kapuján. A jól megszokott környezetből egy teljesen új világba cseppen, ahol más szabályrendszer, más időbeosztás és teljesen új közösség veszi körül. Komoly felelőssége van ilyenkor a szülőnek és tanítónak egyaránt. A Fővárosi Nagycirkusz az új élmények befogadásában kíván segítséget nyújtani legújabb programjával, amely kifejezetten első osztályos tanulóknak kínál fel egy csoportos cirkuszlátogatást szeptember elején. Nem teljesen új a kezdeményezés, hiszen az oroszországi Izsevszk városában már van gyakorlata, ugyanakkor Magyarországon az előadást is a gyermekekre szabják. Egy olyan műsort dolgoznak ki, amely hozzájárul ahhoz, hogy a nebulók könnyebben tudjanak kialakítani bizalmi kapcsolatot tanítójukkal és társaikkal, amely egy felszabadult, játékos szórakozás közben bevezeti őket az iskola világába. A lenyűgöző cirkuszi produkciók egy olyan történetben mesélik el ennek az új, különleges világnak a csodáit, amely során könnyebben tudják befogadni az új impulzusokat. A közösen átélt élmény a pedagógusoknak lehetőséget nyújt a csoport egymásra hangolására, a közös beszélgetésre, a látottak feldolgozására.

Beavató cirkuszi előadások középiskolásoknak

A Fővárosi Nagycirkusz ősszel a középiskolásokra is gondol: egy ugyancsak új kezdeményezésként különleges beavató előadásokkal készülnek a fiataloknak a megújuló cirkuszművészet jegyében. A cirkuszművészet megújulása számos útkeresési formát és lehetőséget kínál az alkotóknak. Három igazán egyedi szimbolikával rendelkező kísérleti produkció is helyet kap majd a repertoárban: egy kivételes Shakespeare-adaptáció, a Rómeó és Júlia, amely az artistaképzős diákok vizsgaelőadásából nőtte ki magát egy izgalmas, sokrétű, kortárs cirkuszművészeti produkcióvá Uray Péter vezetésével; egy bravúros kísérlet irodalom és cirkuszművészet találkozására Yonderboi zenéjével, az Egyenes labirintus Hegymegi Máté rendezésében, valamint a világhírű Samuel Tétreault által porondra állított Rengeteg, amely az emberi lélek és a tudat sűrű erdejébe kalauzolja nézőit. A programot kiegészítő beszélgetések során a fiatalok betekintést nyerhetnek az előadások szimbolikájába, megismerhetik a cirkuszművészet formanyelvét, elmélyülhetnek e csodálatos művészeti ág interpretációs lehetőségeiben.

A képek készítője: Urbán Ádám. (Rendhagyó tanórák a cirkuszban és a "Rengeteg" című előadás.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.