valasz.hu/kultura/berczes-laszlo-ha-a-szinesz-es-a-nezo-veszit-akkor-ki-gyoz-113376

http://valasz.hu/kultura/berczes-laszlo-ha-a-szinesz-es-a-nezo-veszit-akkor-ki-gyoz-113376

Hatodik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját

Üzlet, iskola, trafik

/ 2010.11.18., csütörtök 10:00 /
Hatodik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját

Lehet-e fontosabb az épület köré szőtt mítosz, mint maga az elkészült alkotás?

Hatodik alkalommal rendezte meg - az idén tizedik születésnapján ünneplő - Építészfórum internetes szakmai portál a Média Építészeti Díjáért folyó versengést. Négy kategóriában avattak győztest: a tervek közül az újságírók, köztük a Heti Válasz munkatársai által alkotott zsűri Tirbus Ferenc Norvégiába tervezett könyv- és bluesházát tartott a legjobbnak, s a közönség díját is ő nyerte el.

Az elkészült épületek közül a közönségdíjat Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall kapta a budapesti Mozgásjavító Iskola példaértékű és gyermekbarát bővítéséért, a zsűri elismerését pedig Vékony Péter a Hungária Fürdő felújításáért.

Az esten a tervek és a házak bemutatása előtt Pásztor Erika Katalina az epiteszforum.hu lapigazgatója és Bardóczi Sándor tájépítész köszöntötte az est díszvendégét, az idén 70 éves Bán Ferenc építészt, aki a rendezvény végén úgy fogalmazott: az elkészült épületeket és a terveket látva úgy látja, jó irányba halad a magyar építészet.

A prezentációk során a hangsúlyozottan laikus újságírókból álló zsűrit három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Debreceni Egyetem docense, Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid, az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

A nyertes: Tirbus Ferenc Norvégiába tervezett könyv- és bluesháza

A nyolc megépült ház és a nyolc terv elbírálásakor a zsűri most is nehéz helyzetbe került, hiszen szinte lehetetlen a különböző műfajú, esztétikai világú és funkciójú épületeket összehasonlítani: idén együtt versenyzett például a civil összefogásnak köszönhetően megmentett dabasi trafik számos bevásárlóközponttal, vagy egy nagykovácsi családi ház egy uniós színvonalon kibővített tamási általános iskolával.

A vita során többek között az a dilemma fogalmazódott meg, hogy vajon egy ház esetében lehet-e fontosabb a köréje szőtt mítosz, az épület emberi és társadalmi története magánál az elkészült alkotásnál? A nyertes - egyöntetű tetszést tükröző, maximális pontszámmal - a Vékony Péter tervei alapján megmentett Hungária Fürdő lett.

A zsűri tagjai voltak: F. Almási Éva (Artportal), Orosz Györgyi (Figyelőnet), Rózsa Péter (MTV), Devich Márton és Sümegi Noémi (Heti Válasz), Ókovács Szilveszter (Hír Tv), Jakus Ibolya (HVG), Földes András (index.hu), Szalai Anna (Népszabadság), Tüske Ferenc (Radiocafé) és Ránki Júlia (Rádió Q).

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.