valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

http://valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

Hatodik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját

Üzlet, iskola, trafik

/ 2010.11.18., csütörtök 10:00 /
Hatodik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját

Lehet-e fontosabb az épület köré szőtt mítosz, mint maga az elkészült alkotás?

Hatodik alkalommal rendezte meg - az idén tizedik születésnapján ünneplő - Építészfórum internetes szakmai portál a Média Építészeti Díjáért folyó versengést. Négy kategóriában avattak győztest: a tervek közül az újságírók, köztük a Heti Válasz munkatársai által alkotott zsűri Tirbus Ferenc Norvégiába tervezett könyv- és bluesházát tartott a legjobbnak, s a közönség díját is ő nyerte el.

Az elkészült épületek közül a közönségdíjat Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall kapta a budapesti Mozgásjavító Iskola példaértékű és gyermekbarát bővítéséért, a zsűri elismerését pedig Vékony Péter a Hungária Fürdő felújításáért.

Az esten a tervek és a házak bemutatása előtt Pásztor Erika Katalina az epiteszforum.hu lapigazgatója és Bardóczi Sándor tájépítész köszöntötte az est díszvendégét, az idén 70 éves Bán Ferenc építészt, aki a rendezvény végén úgy fogalmazott: az elkészült épületeket és a terveket látva úgy látja, jó irányba halad a magyar építészet.

A prezentációk során a hangsúlyozottan laikus újságírókból álló zsűrit három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Debreceni Egyetem docense, Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid, az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

A nyertes: Tirbus Ferenc Norvégiába tervezett könyv- és bluesháza

A nyolc megépült ház és a nyolc terv elbírálásakor a zsűri most is nehéz helyzetbe került, hiszen szinte lehetetlen a különböző műfajú, esztétikai világú és funkciójú épületeket összehasonlítani: idén együtt versenyzett például a civil összefogásnak köszönhetően megmentett dabasi trafik számos bevásárlóközponttal, vagy egy nagykovácsi családi ház egy uniós színvonalon kibővített tamási általános iskolával.

A vita során többek között az a dilemma fogalmazódott meg, hogy vajon egy ház esetében lehet-e fontosabb a köréje szőtt mítosz, az épület emberi és társadalmi története magánál az elkészült alkotásnál? A nyertes - egyöntetű tetszést tükröző, maximális pontszámmal - a Vékony Péter tervei alapján megmentett Hungária Fürdő lett.

A zsűri tagjai voltak: F. Almási Éva (Artportal), Orosz Györgyi (Figyelőnet), Rózsa Péter (MTV), Devich Márton és Sümegi Noémi (Heti Válasz), Ókovács Szilveszter (Hír Tv), Jakus Ibolya (HVG), Földes András (index.hu), Szalai Anna (Népszabadság), Tüske Ferenc (Radiocafé) és Ránki Júlia (Rádió Q).

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.