Hatodik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját

Üzlet, iskola, trafik

/ 2010.11.18., csütörtök 10:00 /
Hatodik alkalommal osztották ki a Média Építészeti Díját

Lehet-e fontosabb az épület köré szőtt mítosz, mint maga az elkészült alkotás?

Hatodik alkalommal rendezte meg - az idén tizedik születésnapján ünneplő - Építészfórum internetes szakmai portál a Média Építészeti Díjáért folyó versengést. Négy kategóriában avattak győztest: a tervek közül az újságírók, köztük a Heti Válasz munkatársai által alkotott zsűri Tirbus Ferenc Norvégiába tervezett könyv- és bluesházát tartott a legjobbnak, s a közönség díját is ő nyerte el.

Az elkészült épületek közül a közönségdíjat Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall kapta a budapesti Mozgásjavító Iskola példaértékű és gyermekbarát bővítéséért, a zsűri elismerését pedig Vékony Péter a Hungária Fürdő felújításáért.

Az esten a tervek és a házak bemutatása előtt Pásztor Erika Katalina az epiteszforum.hu lapigazgatója és Bardóczi Sándor tájépítész köszöntötte az est díszvendégét, az idén 70 éves Bán Ferenc építészt, aki a rendezvény végén úgy fogalmazott: az elkészült épületeket és a terveket látva úgy látja, jó irányba halad a magyar építészet.

A prezentációk során a hangsúlyozottan laikus újságírókból álló zsűrit három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Debreceni Egyetem docense, Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid, az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

A nyertes: Tirbus Ferenc Norvégiába tervezett könyv- és bluesháza

A nyolc megépült ház és a nyolc terv elbírálásakor a zsűri most is nehéz helyzetbe került, hiszen szinte lehetetlen a különböző műfajú, esztétikai világú és funkciójú épületeket összehasonlítani: idén együtt versenyzett például a civil összefogásnak köszönhetően megmentett dabasi trafik számos bevásárlóközponttal, vagy egy nagykovácsi családi ház egy uniós színvonalon kibővített tamási általános iskolával.

A vita során többek között az a dilemma fogalmazódott meg, hogy vajon egy ház esetében lehet-e fontosabb a köréje szőtt mítosz, az épület emberi és társadalmi története magánál az elkészült alkotásnál? A nyertes - egyöntetű tetszést tükröző, maximális pontszámmal - a Vékony Péter tervei alapján megmentett Hungária Fürdő lett.

A zsűri tagjai voltak: F. Almási Éva (Artportal), Orosz Györgyi (Figyelőnet), Rózsa Péter (MTV), Devich Márton és Sümegi Noémi (Heti Válasz), Ókovács Szilveszter (Hír Tv), Jakus Ibolya (HVG), Földes András (index.hu), Szalai Anna (Népszabadság), Tüske Ferenc (Radiocafé) és Ránki Júlia (Rádió Q).

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.