Hétköznapi zarándoklat

/ 2014.02.05., szerda 17:32 /

Festményalbum vagy lelki kalauz? Lapozásra inkább az előbbi, olvasásra az utóbbi. Hogy mi is a Mária-út? Új, még kiépítés alatt álló zarándokösvény, amely a Mária-kegyhelyeket köti össze Mariazelltől Csíksomlyóig. Turistaszemmel nézve: az Alpokaljától a Bakonyon és az Északi-középhegységen keresztül a Keleti-Kárpátokig ívelő 1400 kilométeres útszakasz. A könyv szokatlan vállalkozás: katolikus püspök és festőművész közös munkája, akiket eddig csak az kötött össze, hogy mindketten végigjárták a Mária-utat.

Művészeti tettként is monumentális teljesítmény, jóllehet László Dánielnek nem ez az első zarándoksorozata. Az El Camino ihletésére 2009-ben 40 olajképet festett, amelyből egy válogatást sikerrel mutatott be a Kogart Galériában egy évvel később. Ekkor határozta el, hogy végigjárja a "magyar El Caminót", amelynek első szervezése alig néhány esztendővel korábban, 2007-ben kezdődött meg. A spanyolországi tapasztalatokra építve zarándokolt, fotózott, gyűjtötte az élményanyagot. A döntően plein air hatású festmények már az otthoni műteremben készültek, hiszen napi 20-30 kilométert gyalogolni és közben festeni aligha lehetséges. László Dániel a Sensaria művésztársaság vezetőjeként a hagyományos, figuratív festészet mestere, az évszázadakon át felhalmozott festői tapasztalat és mesterségbeli tudás elkötelezett folytatója. Sorozatai ugyanakkor összhangban állnak a korunkra oly jellemző konceptualista szemlélettel is, hiszen a vásznon visszaadott látványhoz szervesen hozzátartozik az "ötlet", és a létrehozásához szükséges testi-lelki erőfeszítés. Az így született képek nem "szentképek", mivel a zarándoklat mindennapi pillanatait ábrázolják, de nem is tájképek vagy templombelsők, hiszen átsugárzik rajtuk a hit ereje. Azé a hité, amely zarándoklattá teszi a természetjárást.

A sorozat darabjai a könyvben a földrajzi logika szerint követik egymást, mintha nyugatról keletre, Mariazellből Csíksomlyóra (illetve zárásként Gelencére) vonulnánk. 60 festmény jelzi, hogy 60 nap alatt lehet végigjárni az utat. A napi elmélkedéseket Székely János püspök írta, nagyobb szakaszokra - a megtisztulás, a megvilágosodás és az egyesülés útjára -, majd "lépésekre" bontva a távot. Miként a jó szentbeszéd, ezek is egy-egy gondolat köré épülnek, amelyek kiindulópontja éppúgy lehet bibliai idézet, mint keleti bölcsesség, anekdota vagy köznapi esemény.

"A Mária út összeköt Istennel és összeköt egymással is. Segíti népünket a lelki talpraállásban, megerősödésben. Összeköt minket határon túl élő testvéreinkkel. Összeköti a Kárpát-medence népeit, amelyek évszázadok óta együtt egymás mellett éltek itt" - írja Székely János a bevezetőben. És a könyv pedig összeköti, mégpedig hitelesen, a vallásos érzületet a kortárs képzőművészettel is.

Székely János-László Dániel: Mária út
MÁRIA ÚT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET, BUDAPEST, 2013, 3900 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.