Hogy mi a Stradivari-hegedűk titka? Az idei Kaposfesten ez is kiderül

/ 2016.05.13., péntek 14:11 /

Miután ma reggel a Gerbaudban tartott sajtóbeszélgetésen a Kaposfest két művészeti vezetője, Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész elmondták, hogy olyan szuper az idei augusztusi kaposvári kamarazenei fesztivál műsora, hogy nehéz bármit is kiemelni belőle, több mint egy órát beszéltek róla. Hét nap alatt tizennégy klasszikus zenei koncert lesz majd, de ezek mellett lesznek könnyűzenei és egyéb programok is – utóbbiak még jórészt tervezés alatt állnak, de biztos, hogy az augusztus 13-i nyitányra minden összeáll.

Kiderült például, hogy az idén ugyan nem lesz a fesztiválon rezidens kamarazenekar, ellenben sokkal több szólista érkezik, mint tavaly (csak zongoraművészből lesz nyolc, hegedűművészből négy). A művészek között egyaránt lesznek pályakezdők és „nagy öregek” is, így a különböző hagyományok, iskolák és hátterek könnyedén kapcsolódhatnak egymáshoz – akár egy-egy koncerten is. Készülnek még Stradivari-bemutatóval, ahol túl azon, hogy megcsodálható lesz néhány hangszer, előadást tart Nagyvári József vegyészprofesszor is, aki tudományos kutatásokat végzett, hogy megfejtse a Stradivari-hegedűk (vagy, ahogy a szakmában nevezik: a „Strad”-ok) különleges hangzásának titkát.

Bolyki György fesztiváligazgató viszont azt hangsúlyozta, hogy a Kaposfest-bérletek már tavaly év végén, karácsony előtt elfogytak (sőt, rekordot döntött a bérleteladás), ami a kaposvári közönség óriási bizalmát mutatja, hiszen úgy vették meg az összes bérletet, hogy fogalmuk nem volt, kik is játszanak majd a nyári hangversenyeken. „Vagyis a helyiek vakon bíznak a két művészeti vezetőben, és azt hiszem, ennél nagyobb megtiszteltetés nem nagyon érhet bennünket” – nyugtázta Bolyki.

A fesztiváligazgató azt is elmondta, hogy most először „egy busznyi” egyetemistát is vendégül lát a Kaposfest, olyanokat, akik azt gondolják magukról, hogy ők lehetnek a jövő értelmisége, szellemi-társadalmi elitje – ahová, a fesztiválszervezők meggyőződése szerint, komolyzenei műveltség nélkül nem lehet bekerülni. Idén az ELTE-n hirdetik meg ezt a lehetőséget, elsősök, másod- és harmadévesek jelentkezhetnek rá, és a húsz legszerencsésebb eltölthet egy hetet a „komolyzene punkfesztiválján”.

A bérletek tehát már elfogytak, de senki ne csüggedjen, mert jegyek még kaphatók: például online is lehet vásárolni, akár most, ezen a honlapon!

Ezen a 2011-es felvételen pedig a két művészeti vezető Brahms Kettősversenyét játssza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.