heti-valasz.hu/kultura/ki-lesz-balint-andras-utoda-a-radnoti-elen-nevek-109107

http://heti-valasz.hu/kultura/ki-lesz-balint-andras-utoda-a-radnoti-elen-nevek-109107

Hogy mi a Stradivari-hegedűk titka? Az idei Kaposfesten ez is kiderül

/ 2016.05.13., péntek 14:11 /

Miután ma reggel a Gerbaudban tartott sajtóbeszélgetésen a Kaposfest két művészeti vezetője, Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész elmondták, hogy olyan szuper az idei augusztusi kaposvári kamarazenei fesztivál műsora, hogy nehéz bármit is kiemelni belőle, több mint egy órát beszéltek róla. Hét nap alatt tizennégy klasszikus zenei koncert lesz majd, de ezek mellett lesznek könnyűzenei és egyéb programok is – utóbbiak még jórészt tervezés alatt állnak, de biztos, hogy az augusztus 13-i nyitányra minden összeáll.

Kiderült például, hogy az idén ugyan nem lesz a fesztiválon rezidens kamarazenekar, ellenben sokkal több szólista érkezik, mint tavaly (csak zongoraművészből lesz nyolc, hegedűművészből négy). A művészek között egyaránt lesznek pályakezdők és „nagy öregek” is, így a különböző hagyományok, iskolák és hátterek könnyedén kapcsolódhatnak egymáshoz – akár egy-egy koncerten is. Készülnek még Stradivari-bemutatóval, ahol túl azon, hogy megcsodálható lesz néhány hangszer, előadást tart Nagyvári József vegyészprofesszor is, aki tudományos kutatásokat végzett, hogy megfejtse a Stradivari-hegedűk (vagy, ahogy a szakmában nevezik: a „Strad”-ok) különleges hangzásának titkát.

Bolyki György fesztiváligazgató viszont azt hangsúlyozta, hogy a Kaposfest-bérletek már tavaly év végén, karácsony előtt elfogytak (sőt, rekordot döntött a bérleteladás), ami a kaposvári közönség óriási bizalmát mutatja, hiszen úgy vették meg az összes bérletet, hogy fogalmuk nem volt, kik is játszanak majd a nyári hangversenyeken. „Vagyis a helyiek vakon bíznak a két művészeti vezetőben, és azt hiszem, ennél nagyobb megtiszteltetés nem nagyon érhet bennünket” – nyugtázta Bolyki.

A fesztiváligazgató azt is elmondta, hogy most először „egy busznyi” egyetemistát is vendégül lát a Kaposfest, olyanokat, akik azt gondolják magukról, hogy ők lehetnek a jövő értelmisége, szellemi-társadalmi elitje – ahová, a fesztiválszervezők meggyőződése szerint, komolyzenei műveltség nélkül nem lehet bekerülni. Idén az ELTE-n hirdetik meg ezt a lehetőséget, elsősök, másod- és harmadévesek jelentkezhetnek rá, és a húsz legszerencsésebb eltölthet egy hetet a „komolyzene punkfesztiválján”.

A bérletek tehát már elfogytak, de senki ne csüggedjen, mert jegyek még kaphatók: például online is lehet vásárolni, akár most, ezen a honlapon!

Ezen a 2011-es felvételen pedig a két művészeti vezető Brahms Kettősversenyét játssza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.