Hogy mi a Stradivari-hegedűk titka? Az idei Kaposfesten ez is kiderül

/ 2016.05.13., péntek 14:11 /

Miután ma reggel a Gerbaudban tartott sajtóbeszélgetésen a Kaposfest két művészeti vezetője, Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész elmondták, hogy olyan szuper az idei augusztusi kaposvári kamarazenei fesztivál műsora, hogy nehéz bármit is kiemelni belőle, több mint egy órát beszéltek róla. Hét nap alatt tizennégy klasszikus zenei koncert lesz majd, de ezek mellett lesznek könnyűzenei és egyéb programok is – utóbbiak még jórészt tervezés alatt állnak, de biztos, hogy az augusztus 13-i nyitányra minden összeáll.

Kiderült például, hogy az idén ugyan nem lesz a fesztiválon rezidens kamarazenekar, ellenben sokkal több szólista érkezik, mint tavaly (csak zongoraművészből lesz nyolc, hegedűművészből négy). A művészek között egyaránt lesznek pályakezdők és „nagy öregek” is, így a különböző hagyományok, iskolák és hátterek könnyedén kapcsolódhatnak egymáshoz – akár egy-egy koncerten is. Készülnek még Stradivari-bemutatóval, ahol túl azon, hogy megcsodálható lesz néhány hangszer, előadást tart Nagyvári József vegyészprofesszor is, aki tudományos kutatásokat végzett, hogy megfejtse a Stradivari-hegedűk (vagy, ahogy a szakmában nevezik: a „Strad”-ok) különleges hangzásának titkát.

Bolyki György fesztiváligazgató viszont azt hangsúlyozta, hogy a Kaposfest-bérletek már tavaly év végén, karácsony előtt elfogytak (sőt, rekordot döntött a bérleteladás), ami a kaposvári közönség óriási bizalmát mutatja, hiszen úgy vették meg az összes bérletet, hogy fogalmuk nem volt, kik is játszanak majd a nyári hangversenyeken. „Vagyis a helyiek vakon bíznak a két művészeti vezetőben, és azt hiszem, ennél nagyobb megtiszteltetés nem nagyon érhet bennünket” – nyugtázta Bolyki.

A fesztiváligazgató azt is elmondta, hogy most először „egy busznyi” egyetemistát is vendégül lát a Kaposfest, olyanokat, akik azt gondolják magukról, hogy ők lehetnek a jövő értelmisége, szellemi-társadalmi elitje – ahová, a fesztiválszervezők meggyőződése szerint, komolyzenei műveltség nélkül nem lehet bekerülni. Idén az ELTE-n hirdetik meg ezt a lehetőséget, elsősök, másod- és harmadévesek jelentkezhetnek rá, és a húsz legszerencsésebb eltölthet egy hetet a „komolyzene punkfesztiválján”.

A bérletek tehát már elfogytak, de senki ne csüggedjen, mert jegyek még kaphatók: például online is lehet vásárolni, akár most, ezen a honlapon!

Ezen a 2011-es felvételen pedig a két művészeti vezető Brahms Kettősversenyét játssza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.