heti-valasz.hu/kultura/a-bordoival-is-elbanhat-a-klimavaltozas-mit-iszunk-a-jovoben-116306

http://heti-valasz.hu/kultura/a-bordoival-is-elbanhat-a-klimavaltozas-mit-iszunk-a-jovoben-116306

Hogyan élhet ma együtt hat nemzedék?

/ 2018.05.25., péntek 13:30 /

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a résztvevők az idei Keresztény Szigeten, amelyet május 26-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendez meg a Margitszigeten az ÉrtékMegőrző Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

A kellemes szabadtéri családi-közösségi együttlét keretében komoly, gondolatébresztő beszélgetések lesznek. A fő téma idén az ismeretszerzés jövője és kihívásai az internet világában, illetve a nemzedékek közötti kapcsolatok. Megmutatják, hogy a keresztényeknek az egyházi iskolákon túl is van mondanivalójuk az ismeretszerzésről, hiszen a mai, digitális világban nem az ismeretek elérése a fő kihívás, hanem ezek rendszerezése, amelyhez a legnagyobb segítséget kinek-kinek a saját értékrendje adja.

A négy pódiumbeszélgetésre a következő címekkel kerül sor: Hat generáció – jelenlétünk jövője, Ép lélekkel, ép testben!, Egyensúly a hivatásban, nevelésben, oktatásban, illetve Keresztények (keresztény értelmiség) a mesterséges intelligencia és a robotok korában.

A világra hosszú évszázadokon keresztül az volt a jellemző, hogy három nemezdék élt párhuzamosan együtt – mára ez a szervezők szerint megduplázódott. Hogy mivel jár ez a generációs robbanás, arról Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja, Horváth Bálint, a budapesti Piarista Gimnázium igazgatója, Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológusjelölt osztja meg a gondolatait.

A második beszélgetés résztvevői Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával foglalkozó orvos, Dejcsics Konrád, a pannonhalmi bencések iskolai vívóprogramjának vezetője, Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, illetve Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség elnöke, az egyetlen ember, aki olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról pedagógusok szólnak majd a karcosnak szánt beszélgetésen, a legtöbb erkölcsi dilemmát pedig minden bizonnyal az utolsó kerekasztal veti majd fel, amely a mesterséges intelligencia és a robotika, illetve a keresztény értékrend viszonyát boncolgatja. A beszélgetéseket Süveges Gergő moderálja. A gyermekeket egész napos programok, koncert és interaktív bábelőadás várja, és lesz sportolási lehetőség is.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: itt lehet regisztrálni. További információk pedig itt és itt

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.