valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

http://valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

Madách Nemzetközi Színházi Találkozó lesz Budapesten

/ 2014.01.27., hétfő 17:50 /

Március 26. és április 7. között Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) tartanak a budapesti Nemzeti Színházban. A nagyszabású eseményen tizennyolc színdarabra és négy szakmai előadásra válthatnak jegyet az érdeklődők.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretein belül megrendezett többnapos találkozó beharangozó sajtótájékoztatóján Halász János kulturális államtitkár elmondta, hogy a  BTF idén 1650 millió forintból gazdálkodhat, melyből 200 millió forint jut az idén induló nemzetközi színházi találkozóra. „Hosszú évek óta nem volt ilyen esemény Magyarországon, melynek nem csak a nemzetközi kapcsolatrendszer erősítése a célja, hanem Magyarország elhelyezése a nemzetközi színházi palettán."

A Március 26. és április 7. között megrendezett eseményen nem csak színdarabokat láthat az érdeklődő közönség, hanem színházi, szakmai előadások is helyet kapnak.  Halász János úgy fogalmazott: a színházi fesztiválok jelenlegi formáját át kell gondolni. Változtatásokra van szükség, melynek a MITEM az első és egyben fontos lépcsője.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója elárulta, hogy a kormány négy évre biztosította a Budapesti Tavaszi Fesztivál költségvetését, mellyel így lehetőséget adtak arra, hogy tudjanak előre tervezni a résztvevő intézmények vezetői. Mint fogalmazott: Budapestet helyzetbe hozzák ezek a fesztiválok a világ más nagyvárosai mellett, így ez egy közös ügy, Budapest ügye, és nem csak a kulturális szegmensé.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Bán Teodóra, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője, aki szintén kiemelte, hogy fel kell hívni Budapestre a nemzetközi figyelmet.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója örömét fejezte ki, hogy eljutottunk a MITEM megszületéséig, hiszen Budapest az egyik legtöbb színházzal ellátott főváros, és Magyarországon számos társulat létezik, mégis kevés színházi, és főleg nemzetközi színházi fesztivált tartanak ma hazánkban.  A rendezvény résztvevői a közép- és kelet-európai államok lesznek, díszvendég pedig Oroszország lesz. A Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy színházi találkozót szerveznek, és nem versenyt, mert hidakat akarnak építeni, kezet akarnak nyújtani és egymás kultúráját közelebb akarják hozni egymáshoz.

Király Nyina, a Nemzeti Színház nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa a találkozóról és a repertoárról elmondta, hogy a nagynevű rendezők mellett a fiatal tehetségeknek is helyet szerettek volna adni.

Silviu Purcarete román rendező, aki Ahogy tetszik című előadásával szerepel a találkozó programjában elmondta, hogy egy színházi fesztivál mindig fontos az adott ország életében, hiszen felpezsdül tőle a színházak vérkeringése. Bár az eredmény sokszor csak később látható, néha történnek csodák. De egy tény: „negatív hatású színházi fesztiválról még nem hallott a világ!" - tette hozzá a rendező.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színésznője elmondta, hogy egy-egy ilyen fesztivál olyan, mint az olimpia, csak remélhetőleg a MITEM-re nem kell majd mindig négy évet várni. „Ez a  fesztivál egy március 26-án induló vonat, amellyel 11 országot lehet megismerni, úgy, hogy el sem hagyjuk Magyarország területét" - mondta a színésznő.  

A programban egyebek mellett látható lesz orosz, iraki, szerb, bulgár, moldáv, litván és magyar színházi előadás is. A szerzők közül pedig többek között: Beckett, Shakesperare, Molière, Lermotov, Caragiale művei kerülnek színre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.