Átadták az idei Színikritikusok díja elismeréseket

/ 2013.09.23., hétfő 07:15 /

Vasárnap este a Trafó Kortárs Művészetek Házában adták át az idei Színikritikusok díját. A legjobb előadás a Katona József Színház A nép ellensége című darabja lett, de több díjat vihetett haza Mohácsi János és a Nemzeti Színház társulatának tagjai is.

A Színházi Kritikusok Céhének elismerését az évad legkiemelkedőbb teljesítményéért ítélik oda a kritikusok. A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az elismerésekért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben. Idén 23 kritikus adta le szavazatát.

A díjátadó gálán az izgalom fokozása végett a legnagyobb érdeklődésre számot tartó díjat hagyják legutoljára, így elsőként a legjobb új magyar dráma elismerését adták át, melyet Székely Csabának ítéltek a kritikusok a Bányavakság című művéért. A tavaly szintén ebben a kategóriában győztes Székely Csaba a díjat átvéve elmondta: Bánya-trilógiájának második darabja arról szól, hogy milyen nehezen tudunk egymás mellett megférni, de reméli, eljön az az idő, amikor nem kell ilyen darabokat írni.

A legjobb színházi zenének járó díjat Kovács Mártonnak ítélték a Füge Produkció és a Kaposvári Egyetem A Dohány utcai seriff és az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért (Mindkét előadás rendezője Mohácsi János, akinek állandó zenei munkatársa Kovács).

A legjobb jelmez díját Remete Kriszta vehette át az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért, majd Izsák Lilit jutalmazták a legjobb díszletnek járó díjjal a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című produkciójáért.

A legígéretesebb pályakezdő díját Tasnádi Bence, a Katona József Színház művésze kapta. A különdíjat idén Orlai Tibor produceri tevékenységéért a nyerte el, aki megköszönte a szakmának, hogy elismerik a  produkcióit, mellyel országszerte nagy sikert aratnak.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Budapest Bábszínház Semmi című, Hoffer Károly rendezte produkciója nyerte el, mely műfaját tekintve zenés-bábos pszichotriller, a Quimby zenéjével fűszerezve.

A legjobb női mellékszereplő díját Tenki Réka kapta a Nemzeti Színház Sirály című előadásában megformált szerepéért, a színésznő megköszönte egykori tanárának, Zsámbéki Gábornak és Alföldi Róbertnek a díjat. Zárásként annyit mondott kollégáinak: „fontos a színház, amit csinálunk, és ne hagyjuk azt sohasem eltiporni."

A legjobb férfi mellékszereplő díját Bányai Kelemen Barnának ítélték a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Bányavakság című produkciójában való játékáért. A fiatal székely színész az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón is ezért a szerepéért kapott elismerést.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját Mohácsi János nyerte el az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért. A legjobb független színházi előadásért járó elismerést a Füge Produkció és a Kaposvári Egyetem A Dohány utcai seriff című, szintén Mohácsi János rendezte előadása kapta.        

A legjobb női főszereplő díját megosztva vehette át Csákányi Eszter A 42. hét című Pintér Béla-darabban nyújtott játékáért, valamint Eszenyi Enikő a Vígszínház Jóembert keresünk című előadásában játszott szerepéért.

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Stohl András nyerte el a Nemzeti Színház Mephisto című produkciójában nyújtott alakításáért.

A legjobb rendezésért járó elismerést Andrei Serban nyerte el, aki a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című előadását állította színpadra. A díjat a főszerepet alakító Alföldi Róbert vette át, Andrei Serban videóüzenetben beszélt az előadás témájáról, kérdésfeltevéseiről.

Az est végén a legjobb előadás díját Zsámbéki Gábor vette át a Katona József Színház A nép ellensége című darabjáért, a rendező a már korábban nyilvánosságra hozott Életműdíj elismerést is megkapta az este folyamán. A volt színházigazgató köszönetet mondott azoknak, akik segítették a pályáját, de hozzátette, a legtöbb köszönet mégis a színészeknek jár, akik értelmet adnak a rendező munkájának. Azt tanácsolta a fiataloknak, „akik elégedetlenek azzal a vízzel, amelyben úsznak", hogy szerezzenek barátokat és találjanak olyan helyeket, ahol mikroklímát lehet teremteni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.