Idén is különleges filmkínálattal várja a nézőket az Európai Art Mozi Nap

/ 2017.10.10., kedd 12:00 /

Premier előtti vetítésekkel és fesztiválkedvenc művészfilmekkel érkezik október 15-én a 2. Európai Art Mozi Nap, amelyet 34 ország több mint ezer mozijában rendeznek meg. A nemzetközi kezdeményezéshez országszerte 26 magyar művészmozi is csatlakozott, a hazai kínálatot négy friss, díjnyertes európai film mellett három magyar alkotás színesíti.

„Európa mozizni megy!” – szól az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által október 15-ére meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából 26 magyarországi művészmozi is.

A nemzetközi esemény trailere (magyar felirattal):


Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal várják a közönséget. Hazánkban négy új európai koprodukcióból - A négyzet, Happy End, Megtorlás, Az igazi törődés – és három magyar alkotásból – Aurora Borealis - Északi fény, A Pál utcai fiúk, Egy kupac kufli – áll a filmkínálat,  a programhoz csatlakozott 8 budapesti és országszerte 18 további művészmozi ezekből válogatva alakította ki október 15-i műsorát.

A sort a provokáció nagymesterének tartott Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban készült A négyzet nyitja. Az abszurd és sokféleképpen értelmezhető történetben egy sikeres múzeumigazgatót egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal kirabolnak, majd amikor bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen, komikus és egyre kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete. A felkavaró tragikomédia október 5-től látható a mozikban a Cirko Film forgalmazásában. Előzetes:


Cannes-ban Michael Haneke családi drámája, a Happy End volt A négyzet vetélytársa az fődíjra jelölt filmek közöt, és bár a Haneke filmje ezúttal nem kapott díjat, a mester rajongóinak nem okoz csalódást. A rendező korábbi filmjeihez hasonlóan ismét olyan, sokakat megosztó kérdéseket feszeget, mint a gyerekek kegyetlensége, az eutanázia vagy a szexuális megaláztatás. A calais-i kastélyban játszódó történet keretéül ezúttal a bezárkózó nagypolgárság magánvilága szolgál, olyan főszereplőkkel, mind Isabelle Huppert, Jean-Louis Tritnignant, vagy Matthieu Kassowitz. A film október 12-től kerül mozikba a Cirko Film forgalmazásában. Előzetes:


Premier előtt látható a Megtorlás, a holland rendezőzseni, Martin Koolhoven szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott westernje. A Dakota Fanning, Guy Pearce, és a Trónok harcából ismert Carice van Houten és Kit Harington főszereplésével részben Magyarországon forgatott film egy fiatal nő történetét mutatja be egy vadnyugati holland kolóniában, aki nem hajlandó elfogadni, hogy a férfiak uralta kegyetlen világ csupán tárgyként tekintsen rá. Úgy dönt, saját kezébe veszi a sorsát és felveszi a kesztyűt a karizmatikus, ám kegyetlen új prédikátor ellen, akiről egyedül ő tudja, hogy éppen az a báránybőrbe bújt farkas, amelytől a férfi a szónoklataiban óva int. Brutális, zsigerileg ható thriller, amelynek a képei sokáig kísértik a nézőt. A filmet november 16-án mutatja be a Mozinet. Előzetes:


Mészáros Márta várva várt filmje, a Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készült Aurora Borealis – Északi fény szintén permier előtt látható a program keretében. A két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténetben Olga, a sikeres ügyvédnő idős anyja váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga szenvedélyes kutatásba kezd családja múltjáról, amely az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, és ennek során egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az érzékeny és nőközpontú történetben a rendezőnő szokatlan helyzetekben, mély érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a háborúk okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről. A Vertigo Média forgalmazásában mozikba kerülő film országos bemutatója október 19-én lesz. Előzetes:


Szintén érzékeny témát boncolgat az előző filmjével a Berlinale ifjúsági filmdíjat, a Kristály Medvét elnyert Arild Andersen norvég-holland-dán-kolumbiai koprodukcióban készült családi drámája, Az igazi törődés. A húsba vágó kérdésekkel és komplex, árnyalt válaszokkal szembesítő film egy norvég férfi és örökbefogadott fia történetét meséli el, akik a feleség halála után végső elkeseredettségükben elhatározzák, hogy felkutatják a kisfiú biológiai anyját Kolumbiában. A megrázó és elgondolkodtató alkotás október 19-én érkezik a hazai mozikba a Cinenuovo forgalmazásában. Előzetes:


A friss filmek mellett egy digitálisan restaurált magyar filmklasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció adja az esemény teljes hazai filmkínálatát. Az Európai Art Mozi Naphoz hasonlóan szintén október 15-i Fábri Zoltán Centenárium alkalmából a 100 éve született legendás rendező egyik legismertebb filmje, a magyar-amerikai koprodukcióban készült A Pál utcai fiúk digitálisan restaurálva, kitűnő képminőségben kerül műsorra. Az ifjúsági film, amelyen generációk nőttek fel és amelynek szófordulatai a regényhez hasonlóan szállóigékké váltak, az Európai Art Mozi Nap vetítésein tér vissza a mozivásznakra, és október 19-től kerül országos moziforgalmazásba, a filmet felújító Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság és a forgalmazó Pannonia Entertainment együttműködésében. Előzetes:


A műsorra kerülő filmek sorát az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar gyerekkönyve, Dániel András Egy kupac kufli című kötete alapján készült azonos című animációs mesesorozat zárja, amelynek nem egyszer különös, abszurd humorú történetei megidézik a gyerekek fantázia játékait, kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígérnek. Előzetes:


A 2. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozata a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. Részletes filmismertetők, vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján, a http://artmoziegyesulet.hu címen olvashatók.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/343718876039653/

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.