Magyarfilm-szüret jön a mozikban

/ 2015.01.30., péntek 12:09 /
Magyarfilm-szüret jön a mozikban

Orbán Viktor 2011-ben nevezte ki Andy Vajna producert a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztosnak. A három éve még félmilliós nézettségről szóló terveket most kijózanító – és egy törvénykezési anomália miatt megbízhatatlan – adatokkal szembesítjük. A mozik idén rekordbevételre számítanak, kérdés, hogy a magyar film is részesül-e ebből a sikerből. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.

Idén számtalan amerikai blockbuster mellett igazi magyarfilm-szüretre számíthatunk a mozikban. Ebből az alkalomból a Heti Válasz a három éve kezdődött filmes rendszerváltás mérlegét vonja meg. A friss nézettségi adatok és az egyes filmekre fordított állami támogatások tükrében megvizsgáljuk, mi is a siker titka a hazai mozikban. Igaz, a színről színre látást nem segíti, hogy 2012 óta a forgalmazók önbevallására épülnek a statisztikák, ami torzítja a hitelességüket. Mindenesetre annyi ezekből a számadatokból is kiderül, hogy az új rendszerrel sem fordult meg a látogatottsági – vagy sokszor inkább távolmaradási – tendencia.

Színre lépett egy új filmes nemzedék, rendezőink jelentős fesztiválsikereket értek el, soha ennyi pénzt nem fordított még az állam saját gyártású mozikra, a magyar bérmunkát előszeretettel foglalkoztatják a hazánkban forgató külföldi produkciók – a nézőket viszont továbbra sem sikerül tömegesen visszacsábítani a honi filmszínházakba.

Ennek lehetséges okait és a kivezető utat vizsgáljuk meg összeállításunkban. Mit tett a magyar filmért a Hollywoodból hazatérő producer, Andy Vajna? Melyik film a Vajna-éra legnagyobb kasszasikere, és melyik alkotás jelenti a nézettségi mélypontot? Miért csúszott Árpa Attila Argójának bemutatója majd’ fél évet? Emelkednek-e a jegyárak a vasárnapi zárva tartás érvénybe lépésével? S végül: csatlakozna-e a lapunk is a nemrég meghirdetett, „Legyen a magyar szinkron hungarikum!” petícióhoz?

Mindezt megtudja a Heti Válasz január 29-i lapszámából, melyet elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolhat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.