valasz.hu/kultura/tobbre-megyunk-ha-egyutt-eneklunk-a-gyerekkel-123811

http://valasz.hu/kultura/tobbre-megyunk-ha-egyutt-eneklunk-a-gyerekkel-123811

Igazi gasztroguruk érkeznek Budapestre!

Válasz.hu / 2016.02.01., hétfő 14:06 /

Testvérlapunk, a Magyar Konyha magazin meghívására február 3-án néhány napra Budapestre érkezik a spanyol és egyben az európai gasztrovilág két jelentős képviselője, Roser Torras, a baszk Gastronomika konferencia elnöke és Xavier Agullo az El Mundo napilap és több más gasztronómiai folyóirat kolumnistája.

Roser Torras, a baszk Gastronomika konferencia elnöke, a Világ 50 legjobb étterme díjat átadó Restaurant Akadémia spanyol és portugál szekciójának igazgatója és Xavier Agullo, gasztronómiai szakújságíró, az El Mundo című napilap és több gasztronómiai folyóirat szerzője, az 50 legjobb éttermet kiválasztó londoni zsűri tagja.

Négy nap alatt végigkóstolják Budapest legjobb éttermeit, a Michelin-csillagos Onyx, a Borkonyha és a Costes konyháját, többek között ellátogatnak a ZONA-ba, a Bock Bisztróba és a Pierrot étterembe, majd részt vesznek a Hold utcai Vidéki éttermek fesztiválján.

A látogatásuk célja, hogy megismerjék a magyar konyhát, ugyanis felvetődött, hogy a közeljövőben Magyarország díszvendégként szerepeljen a San Sebastián-i Gasztronomika konferencián.

A Gastronomika jelenleg a legismertebb nemzetközi gasztronómiai konferencia, ahol az elmúlt 17 évben a legismertebb séfek tartottak (főzéssel egybekötött) előadásokat: Ferran Adrià, Thomas Keller, Heston Blumenthal, Joan Roca, René Redzepi és Massimo Bottura, hogy csak néhány nevet említsünk.

San Sebastianban többek között díszvendég volt Franciaország, az Egyesült Államok, Japán, London, Az északi államok, együtt szerepelt a programban Peru, Chile és Brazília, tavaly pedig Szingapúr és Hong Kong volt a díszvendég. A négynapos konferencia az adott ország vagy város konyhájáról, gasztronómiai hagyományairól szól, az adott ország séfjei tartanak főzőbemutatókat.

2015-ben 37 ország, 1500 kongresszusi résztvevő, 13 ezer látogató és 50 akkreditált szakújságíró vett részt az előadásokon. A piactéren 150 ország és nemzetközi gasztronómiai cég mutatta be termékeit.
A Magyar Konyha Magazin öt éve a Gastronomika kizárólagos magyar médiapartnere.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

„Néha az én fejemben is megfordul, hogy végleg haza kellene költözni”

Véletlenül épp a nagyapa, Molnár Ferenc fényképe alatt ülünk le a Centrál kávéházban, hogy az édesapáról, Sárközi Györgyről szóló új könyvéről és írói terveiről beszélgessünk a Londonban élő Sárközi Mátyással. Nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban a nyolcvanéves íróval, lapunk állandó szerzőjével.

Ezért nem fogad el állami pénzt a magyar magánszínház alapítója

A magyar színházi élet megkerülhetetlen szereplője lett az idén tízéves Orlai Produkciós Iroda. Ahogy a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, Orlai Tibor a színházi világ csapkodó villámai között megy előre, s az általános panaszkodás közepette még a pénzt is előteremti.