Így jutott el a világhírű zenészhez egy borsodi cigánytelepi fiú

/ 2015.03.20., péntek 11:38 /
Így jutott el a világhírű zenészhez egy borsodi cigánytelepi fiú

Almási Tamás tititá című filmjét a Snétberger Zenei Tehetség Központ egyik tanulójáról március 25-én mutatták be az Uránia moziban. A főszereplő története valóban okot ad a reményre, a roma talentumok számára 2011-ben megnyílt intézmény vezetői nemcsak a konzervatóriumot végzett és fényes karrierben bizakodó tehetségek, hanem a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kezét sem engednék el. Részletek a friss Heti Válaszban.

„Ha egy sprinter tíz másodperc alatt futja a száz métert, egy nyári edzőtábor után viszont már 9,8-ra is képes, fejet hajtok a teljesítménye előtt. Ennél azonban számomra sokkal izgalmasabb, ha olyan fiatal közelíti meg a tíz másodperc körüli versenyidőt, aki legfeljebb futkározni szeretett, mióta csak megszületett, de egyesületbe sosem volt esélye járni” – indokolja meg Almási Tamás rendező, miért éppen olyan fiatal tehetséget választott ki tititá című dokumentumfilmje főszereplőjének, akinek a története aligha ragyogó koncerttermekben és fényűző fogadásokon ér véget.

A Heti Válasz négy éve mutatta be a felsőörsi diáktábor helyén nyílt tehetséggondozó központot. Almási Tamás – a Szívügyem, a Sejtjeink és a Puskás, Hungary rendezője – is ekkortól látogatja a Snétberger Zenei Tehetség Központot, hogy egy tanuló, egy akkor 18 éves borsodi cigánytelepről származó fiú példáján keresztül bemutassa, milyen változásokat okozhat a felsőörsi képzés.

Almási szerint szűk a színpadra lépés esélye, a zenei siker múlandó, és nagyon sok függ a szerencsétől. A felsőörsi intézmény névadója, az 58 éves, Kossuth- és Liszt-díjas Snétberger Ferenc személye példakép a gyerekek számára, sikeres nemzetközi karrierje azonban kivételes – ezért a filmesek nem is az ő történetéhez hasonló esetet kerestek.

 

Ha kíváncsi rá, miért maradt ki jelenet a filmből, leküzdhető-e a nélkülözésből fakadó hátrány, és hogy létezik-e nem hollywoodi happy end, a tititá című filmről és a Snétberger zenei központ nehéz pénzügyi helyzetéről szóló cikkünket megtalálja a Heti Válasz március 19-i számában, amelyet – elektronikus formában – megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.