Ilyen a Messiás pont ma

/ 2017.04.26., szerda 20:20 /

Nem „rockosította el” Händel Messiását Várkonyi Mátyás: a Messiás.ma című műben szépen simul egymásba a modernebb hangzás és a barokk muzsika.

Komolyzenészeket, könnyűzenészeket, énekművészeket, táncosokat és egy egész kórus munkáját kellett összefogni ahhoz, hogy létrejöjjön a Messiás.ma című előadás, mégis azt reméljük, hogy nem egyszeri alkalomról van szó. Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek ugyanis sikerült Händel Messiás című művéből olyan átdolgozást létrehoznia, amely méltó a Reformáció 500. évfordulójához, és ahhoz is, hogy a Müpa egy estére összegyűlt közönségén túl mások is láthassák és hallhassák.

 
 

Az átirat műfaja rockoratorikus passió, de egyáltalán nem kell megijedni attól, hogy elektronikus hangszerek is megszólaltak benne: a finoman megjelenő modern hangzás jól simul a barokk muzsikába. A színpad két oldalán helyet foglaló két zenei együttes, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Rock Teátrum Band egymást támogatta, és együtt erősítették Händel remekművét. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig a színpadra fényekkel felrajzolt kereszt vízszintes szárában foglalt helyet. Az énekesek egytől egyig remekeltek: Rácz Rita, Balogh Eszter és Malek Andrea is gyönyörűen énekelt, de nem maradtak el tőlük a férfiak –Csengeri Attila és Gábor Géza – sem. A rocksztárok szerencsére nem vették át a „hatalmat”, Horváth Charlie és Karácsony János is alázattal szolgálta a közös produkciót.

A csapat

A csapat

Ahogy szerencsére a minden áron való aktualizálni akarás sem telepedett rá a szcenírozott előadásra: amikor egyszerre kezdett csörögni minden táncos mobiltelefonja, akkor hirtelen mindennél jobban vágytunk a megnyugtató muzsikára, kézzelfoghatóvá vált a kontraszt, de az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat tagjai inkább a bibliai történet jeleneteit játszották el.

A zenészek és a kórus elegáns feketében lépett színpadra, de a rock- és musical énekesek, valamint a táncosok öltözéke is visszafogott volt. Händel remekműve legtöbbször németül hangzik el: most Várkonyi Mátyás magyar fordításában hallhattuk, amely szépen illeszkedett a dallamhoz, és még inkább segített közelebb kerülni a műhöz. Ezért is lenne jó, ha a Messiás.ma szélesebb közönséghez, a fiatalokhoz is eljuthatna. 

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.