heti-valasz.hu/kultura/budapesten-forgattak-a-10-uj-metallica-klip-egyiket-121382

http://heti-valasz.hu/kultura/budapesten-forgattak-a-10-uj-metallica-klip-egyiket-121382

Ilyen a Messiás pont ma

/ 2017.04.26., szerda 20:20 /

Nem „rockosította el” Händel Messiását Várkonyi Mátyás: a Messiás.ma című műben szépen simul egymásba a modernebb hangzás és a barokk muzsika.

Komolyzenészeket, könnyűzenészeket, énekművészeket, táncosokat és egy egész kórus munkáját kellett összefogni ahhoz, hogy létrejöjjön a Messiás.ma című előadás, mégis azt reméljük, hogy nem egyszeri alkalomról van szó. Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek ugyanis sikerült Händel Messiás című művéből olyan átdolgozást létrehoznia, amely méltó a Reformáció 500. évfordulójához, és ahhoz is, hogy a Müpa egy estére összegyűlt közönségén túl mások is láthassák és hallhassák.

 
 

Az átirat műfaja rockoratorikus passió, de egyáltalán nem kell megijedni attól, hogy elektronikus hangszerek is megszólaltak benne: a finoman megjelenő modern hangzás jól simul a barokk muzsikába. A színpad két oldalán helyet foglaló két zenei együttes, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Rock Teátrum Band egymást támogatta, és együtt erősítették Händel remekművét. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig a színpadra fényekkel felrajzolt kereszt vízszintes szárában foglalt helyet. Az énekesek egytől egyig remekeltek: Rácz Rita, Balogh Eszter és Malek Andrea is gyönyörűen énekelt, de nem maradtak el tőlük a férfiak –Csengeri Attila és Gábor Géza – sem. A rocksztárok szerencsére nem vették át a „hatalmat”, Horváth Charlie és Karácsony János is alázattal szolgálta a közös produkciót.

A csapat

A csapat

Ahogy szerencsére a minden áron való aktualizálni akarás sem telepedett rá a szcenírozott előadásra: amikor egyszerre kezdett csörögni minden táncos mobiltelefonja, akkor hirtelen mindennél jobban vágytunk a megnyugtató muzsikára, kézzelfoghatóvá vált a kontraszt, de az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat tagjai inkább a bibliai történet jeleneteit játszották el.

A zenészek és a kórus elegáns feketében lépett színpadra, de a rock- és musical énekesek, valamint a táncosok öltözéke is visszafogott volt. Händel remekműve legtöbbször németül hangzik el: most Várkonyi Mátyás magyar fordításában hallhattuk, amely szépen illeszkedett a dallamhoz, és még inkább segített közelebb kerülni a műhöz. Ezért is lenne jó, ha a Messiás.ma szélesebb közönséghez, a fiatalokhoz is eljuthatna. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.