valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

http://valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

Ilyen a Messiás pont ma

/ 2017.04.26., szerda 20:20 /

Nem „rockosította el” Händel Messiását Várkonyi Mátyás: a Messiás.ma című műben szépen simul egymásba a modernebb hangzás és a barokk muzsika.

Komolyzenészeket, könnyűzenészeket, énekművészeket, táncosokat és egy egész kórus munkáját kellett összefogni ahhoz, hogy létrejöjjön a Messiás.ma című előadás, mégis azt reméljük, hogy nem egyszeri alkalomról van szó. Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek ugyanis sikerült Händel Messiás című művéből olyan átdolgozást létrehoznia, amely méltó a Reformáció 500. évfordulójához, és ahhoz is, hogy a Müpa egy estére összegyűlt közönségén túl mások is láthassák és hallhassák.

 
 

Az átirat műfaja rockoratorikus passió, de egyáltalán nem kell megijedni attól, hogy elektronikus hangszerek is megszólaltak benne: a finoman megjelenő modern hangzás jól simul a barokk muzsikába. A színpad két oldalán helyet foglaló két zenei együttes, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Rock Teátrum Band egymást támogatta, és együtt erősítették Händel remekművét. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig a színpadra fényekkel felrajzolt kereszt vízszintes szárában foglalt helyet. Az énekesek egytől egyig remekeltek: Rácz Rita, Balogh Eszter és Malek Andrea is gyönyörűen énekelt, de nem maradtak el tőlük a férfiak –Csengeri Attila és Gábor Géza – sem. A rocksztárok szerencsére nem vették át a „hatalmat”, Horváth Charlie és Karácsony János is alázattal szolgálta a közös produkciót.

A csapat

A csapat

Ahogy szerencsére a minden áron való aktualizálni akarás sem telepedett rá a szcenírozott előadásra: amikor egyszerre kezdett csörögni minden táncos mobiltelefonja, akkor hirtelen mindennél jobban vágytunk a megnyugtató muzsikára, kézzelfoghatóvá vált a kontraszt, de az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat tagjai inkább a bibliai történet jeleneteit játszották el.

A zenészek és a kórus elegáns feketében lépett színpadra, de a rock- és musical énekesek, valamint a táncosok öltözéke is visszafogott volt. Händel remekműve legtöbbször németül hangzik el: most Várkonyi Mátyás magyar fordításában hallhattuk, amely szépen illeszkedett a dallamhoz, és még inkább segített közelebb kerülni a műhöz. Ezért is lenne jó, ha a Messiás.ma szélesebb közönséghez, a fiatalokhoz is eljuthatna. 

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.