valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

http://valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

Ilyen a Messiás pont ma

/ 2017.04.26., szerda 20:20 /

Nem „rockosította el” Händel Messiását Várkonyi Mátyás: a Messiás.ma című műben szépen simul egymásba a modernebb hangzás és a barokk muzsika.

Komolyzenészeket, könnyűzenészeket, énekművészeket, táncosokat és egy egész kórus munkáját kellett összefogni ahhoz, hogy létrejöjjön a Messiás.ma című előadás, mégis azt reméljük, hogy nem egyszeri alkalomról van szó. Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek ugyanis sikerült Händel Messiás című művéből olyan átdolgozást létrehoznia, amely méltó a Reformáció 500. évfordulójához, és ahhoz is, hogy a Müpa egy estére összegyűlt közönségén túl mások is láthassák és hallhassák.

 
 

Az átirat műfaja rockoratorikus passió, de egyáltalán nem kell megijedni attól, hogy elektronikus hangszerek is megszólaltak benne: a finoman megjelenő modern hangzás jól simul a barokk muzsikába. A színpad két oldalán helyet foglaló két zenei együttes, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Rock Teátrum Band egymást támogatta, és együtt erősítették Händel remekművét. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig a színpadra fényekkel felrajzolt kereszt vízszintes szárában foglalt helyet. Az énekesek egytől egyig remekeltek: Rácz Rita, Balogh Eszter és Malek Andrea is gyönyörűen énekelt, de nem maradtak el tőlük a férfiak –Csengeri Attila és Gábor Géza – sem. A rocksztárok szerencsére nem vették át a „hatalmat”, Horváth Charlie és Karácsony János is alázattal szolgálta a közös produkciót.

A csapat

A csapat

Ahogy szerencsére a minden áron való aktualizálni akarás sem telepedett rá a szcenírozott előadásra: amikor egyszerre kezdett csörögni minden táncos mobiltelefonja, akkor hirtelen mindennél jobban vágytunk a megnyugtató muzsikára, kézzelfoghatóvá vált a kontraszt, de az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat tagjai inkább a bibliai történet jeleneteit játszották el.

A zenészek és a kórus elegáns feketében lépett színpadra, de a rock- és musical énekesek, valamint a táncosok öltözéke is visszafogott volt. Händel remekműve legtöbbször németül hangzik el: most Várkonyi Mátyás magyar fordításában hallhattuk, amely szépen illeszkedett a dallamhoz, és még inkább segített közelebb kerülni a műhöz. Ezért is lenne jó, ha a Messiás.ma szélesebb közönséghez, a fiatalokhoz is eljuthatna. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.