„Ilyen csodára esélyem sem volt” – vallotta a Nemzeti színésze

/ 2014.02.24., hétfő 12:33 /
„Ilyen csodára esélyem sem volt” – vallotta a Nemzeti színésze

Az egész Az ember tragédiájával kezdődött - mesélte a Heti Válasznak Szarvas József. A Nemzeti Színház művésze a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfajtákat menti, kulturális programokat tart kertjében, így próbálva erősíteni a közösséget szűkebb, választott pátriájában, az őrségi Viszákon, de 2014-ben már nem csak ott, mivel márciusban megnyílik az első budapesti Tündérkert.

A Nemzeti Színház művésze 2007-ben alapította Viszákon a Pajta-Színházat és Galériát, hogy kulturális élményt vigyen az alig pár száz lelkes falu életébe. Majd 2009-ben megálmodta az első Tündérkertet, melynek célja az őshonos kárpát-medencei gyümölcsfák génbankjának létrehozása. A színész szenvedélyévé vált a helyi értékeket megőrizni, mivel - ahogy az erdész  barátja fogalmazott - „az organikus tudás, a mindenhez értés kiveszett a falu embereiből".

A kezdeményezés szerencsére értő fülekre és kezekre talált, hiszen ma már országszerte ötvennél is több Tündérkert van, az idei Csángó Bálra bukovinai székelyek vitték az ottani gyümölcsfák ojtóágait, de Kárpát-medence szerte többen kezdtek munkába, és március 19-én pedig megnyit az első Budapesten található gyümölcsös is.

„Ilyen csodára esélyem sem volt" - mondta Szarvas József. „Bennem a gyümölcsfa költészet, história, közösség, gasztronómia, kultúra" - tette hozzá.

A közösségépítő, kárpát-medencei gyümölcsfa fajtákat mentő kiváló kezdeményezésnek azonban szomorú oka is van - állítja Kovács Gyula erdész, aki hangsúlyozza, hogy a őriznünk kell a jövőnket!  A pórszombati szakember elárulta, hogy nemcsak hagyományaink, de a gyümölcsösök leghasznosabb dolgozói, a méhek is nagy veszélyben vannak. Az elmúlt években a világ méhállománya csaknem a felére csökkent, ennek a folyamatnak pedig beláthatatlan következményei lehetnek a gyümölcsösökre és az emberiségre nézve. Mint fogalmazott: a 24. órában vagyunk. Az erdész hangsúlyozta, az ember hatalmában áll pusztítani, de teremteni is, ezért ne késlekedjünk, tegyünk valamit nagyapáink, apáink gyümölcsfáinak megmentéséért, hagyományaink továbbviteléért.

A hetésiek jóvoltából nem csak beharangozó sajtótájékoztatót tartottak szombaton, hanem mesebeli terülj-terülj asztalkámat is láthattak az érdeklődők, mindenféle hetési finomsággal. Volt ott hetési lesütött hús, fumu (hagyományosan egyedülálló, baba alakot formázó fonott kalács, mely lakodalmak, keresztelők és születések alkalmával készült), tökmagolaj, tökmagolajos, hagymás túró, valamint hőkön sült perec, avagy a: „hökkön süt" perec.

Őshonos nemesített gyümölcsfák, Viszák, Pajtaszínház és Galéria. Ezek a szavak összeforrtak Szarvas József, Kovács Gyula pórszombati erdész és Tenk László festő nevével. A viszáki Kultúr-Pajta és Tündérkert története azonban nem ér véget az Őrségben, mert márciusban immár Budapesten is lesz őshonos gyümölcsfákat egybegyűjtő kert.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.