Tudta? Ilyen volt valójában Petőfi!

/ 2017.03.10., péntek 15:48 /

Egész napon át tartó programmal ünneplik március 15-ét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Délelőtt 10 és délután 3 óra között bárki kipróbálhatja például Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták, kézműves foglalkozásokat szerveznek, és játékos vetélkedővel várják a családokat. Délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés lesz a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál (beszédet mond Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke; közreműködik: Gryllus Dániel).

A múzeum Petőfihez kapcsolódó kiállítására tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket, illetve megtekinthető lesz Barabás Miklós Petőfiről készített arcképe is.

Ez a tusrajz kiemelkedő jelentőségű a Petőfi-portrék sorában, hiszen az utókor jórészt az itt megörökített Petőfi-arcot hagyományozta tovább, e kép alapján készült számos korabeli metszet, és későbbi változat is.

Barabás 1846 nyarán Petőfi Összes költeményei első kiadásához rajzolta le a költőt. A kötet a rajz nyomán készített acélmetszettel (Tyroler József pesti metsző munkája) a címlapon és díszes vörös szaténkötésben jelent meg 1847. március 15-én.

A tusrajz az 1900-as évek elején Ernst Lajos gyűjteményének becses darabjaként a Petőfi Házban került kiállításra. Ekkor kapta különleges, eredetileg szentképhez készült, Ave Maria feliratú aranyozott reneszánsz fakeretét. Ernst halála után hosszú időre nyoma veszett, csak 2011-ben került elő újra. Akkori tulajdonosától a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta és a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezte tartós letétbe. Délután fél egytől a kép kalandos történetéről E. Csorba Csilla művészettörténész tart előadást.

Tekintettel Arany János születésének 200. évfordulójára, Petőfi és Arany barátságának taglalása sem hiányozhat a programok sorából. Délután öttől Szabadság, szerelem címmel kettejük leveleiből olvasnak fel: Arany Jánost Fenyő Iván, Petőfi Sándort pedig Balázs Zoltán kelti életre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.