Indul a Fonó Szalon

/ 2014.02.12., szerda 13:09 /

A Fonóban február 15-től március 1-ig tartó minifesztiválon a koncerteket összekötik más élvezetekkel is: lesz kiállítás, borkóstoló, a szalonbeszélgetéseken pedig egy-egy témát járnak körül a kulturális élet képviselői.

Szentség és teremtés a művészetben címmel nyílik meg a Fonó Szalon február 15-én, szombaton. Az estet Kathy-Horváth Lajos világhírű hegedűművész és zeneszerző, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja nyitja meg. Egyidejűleg megnyílik Vancsó Zoltán fotográfus kiállítása is, amely a sorozat végéig megtekinthető. Vendég: Pannonhalma.  Kathy Horváth hegedűimprovizációja után Juhász Anna beszélget Varga Mátyás szerzetes-költővel, a Pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál vezetőjével. Az este folyamán zenél még a Juhász Gábor-Lukács Miklós-Szalai Péter trió, a Louisiana Double pedig Lackfi János Magányos Apák Éneke című művét adja elő. A programokat pannonhalmi bormustra kíséri.

Idén először megnyílik a Fonó Pódium is (február 21.), amelynek előadásai az év folyamán irodalmi, kamaraszínházi és táncelőadásokkal folytatódnak minden hónap harmadik péntekén. Első alkalommal a magyar szerelmi költészet gyöngyszemei kelnek új életre Szemerédi Bernadett előadásában, melyet a Misztrál együttes koncertje követ. A borkóstolót ezúttal a Ruppert Pincészet biztosítja.

A Szalon kiemelt hétvégéje a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja (február 22-23.), melyen hazai mesterek mutatják be hangszereiket: remekműveket hallhatunk és hegedűk titkai nyílnak meg előttünk. A Mandel Róbert vezette Magyar Reneszánsz Együttes koncertje után Baráti Kristóf és Farkas Gábor muzsikál. A borokról a Kézműves Borok Háza, illetve Szentesi József Pincészete gondoskodik.

A Fonó Szalon záróestje március 1-én a világzenéről szóló beszélgetéssel indul. A nagyteremben bemutatkozik Lukács Miklós triójának Cimbiózis című új lemeze, s az est a néptáncosok báljával zárul: muzsikál a FolkEmbassy. Soós András Junior Prima díjas prímás régi brácsásával, a sárvári Orsós Tamással állt újra össze. Mellettük Hegedűs Luca cimbalomjátéka határozza meg a FolkEmbassy zenei világát, amelyet Király Tamás bőgőjátéka és a szintén Junior Prima díjas Rosonczy-Kovács Mihály hegedűmuzsikája tesz teljessé.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.