valasz.hu/kultura/itt-a-konyvhet-merlege-iden-egy-bajos-fiatal-irono-asztala-elott-kigyozott-hatalmas-sor-128924

http://valasz.hu/kultura/itt-a-konyvhet-merlege-iden-egy-bajos-fiatal-irono-asztala-elott-kigyozott-hatalmas-sor-128924

Indul a Fonó Szalon

/ 2014.02.12., szerda 13:09 /

A Fonóban február 15-től március 1-ig tartó minifesztiválon a koncerteket összekötik más élvezetekkel is: lesz kiállítás, borkóstoló, a szalonbeszélgetéseken pedig egy-egy témát járnak körül a kulturális élet képviselői.

Szentség és teremtés a művészetben címmel nyílik meg a Fonó Szalon február 15-én, szombaton. Az estet Kathy-Horváth Lajos világhírű hegedűművész és zeneszerző, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja nyitja meg. Egyidejűleg megnyílik Vancsó Zoltán fotográfus kiállítása is, amely a sorozat végéig megtekinthető. Vendég: Pannonhalma.  Kathy Horváth hegedűimprovizációja után Juhász Anna beszélget Varga Mátyás szerzetes-költővel, a Pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál vezetőjével. Az este folyamán zenél még a Juhász Gábor-Lukács Miklós-Szalai Péter trió, a Louisiana Double pedig Lackfi János Magányos Apák Éneke című művét adja elő. A programokat pannonhalmi bormustra kíséri.

Idén először megnyílik a Fonó Pódium is (február 21.), amelynek előadásai az év folyamán irodalmi, kamaraszínházi és táncelőadásokkal folytatódnak minden hónap harmadik péntekén. Első alkalommal a magyar szerelmi költészet gyöngyszemei kelnek új életre Szemerédi Bernadett előadásában, melyet a Misztrál együttes koncertje követ. A borkóstolót ezúttal a Ruppert Pincészet biztosítja.

A Szalon kiemelt hétvégéje a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja (február 22-23.), melyen hazai mesterek mutatják be hangszereiket: remekműveket hallhatunk és hegedűk titkai nyílnak meg előttünk. A Mandel Róbert vezette Magyar Reneszánsz Együttes koncertje után Baráti Kristóf és Farkas Gábor muzsikál. A borokról a Kézműves Borok Háza, illetve Szentesi József Pincészete gondoskodik.

A Fonó Szalon záróestje március 1-én a világzenéről szóló beszélgetéssel indul. A nagyteremben bemutatkozik Lukács Miklós triójának Cimbiózis című új lemeze, s az est a néptáncosok báljával zárul: muzsikál a FolkEmbassy. Soós András Junior Prima díjas prímás régi brácsásával, a sárvári Orsós Tamással állt újra össze. Mellettük Hegedűs Luca cimbalomjátéka határozza meg a FolkEmbassy zenei világát, amelyet Király Tamás bőgőjátéka és a szintén Junior Prima díjas Rosonczy-Kovács Mihály hegedűmuzsikája tesz teljessé.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.