valasz.hu/kultura/magyar-fejlesztes-forradalmasithatja-az-instagramon-posztolt-kepeket-126280

http://valasz.hu/kultura/magyar-fejlesztes-forradalmasithatja-az-instagramon-posztolt-kepeket-126280

Intés az élőkhöz

/ 2012.06.21., csütörtök 13:00 /

Három posztumusz kötet - negyvenkét novella. Állítólag most már tényleg nem maradt több kiadatlan elbeszélés Kurt Vonnegut írói hagyatékában. Hisszük is, nem is - már az Ördögcsapdát a legutolsó kiadványként aposztrofálták, aztán mégis előkerült kétkötetnyi gyűjtemény, melyekről ráadásul az sem mondható, hogy a korai pályaszakasz méltán kiadatlan alkotásai lennének. Merthogy ezek a novellacsokrok bátran illeszthetőek az Isten hozott a majomházban! és A hamvaskék sárkány alkotásai mellé.

Vonnegut karrierjének kezdetén színes magazinok hasábjain jelentette meg elbeszéléseit. Többnyire középosztálybeli nőkhöz szóló lapok voltak ezek, akik el voltak ragadtatva Vonnegut könnyed jelenetábrázolásaitól, mély emberismeretétől és rendíthetetlen humanizmusától. Ragyogtak ezek az írások, mélyükről felsejlett a töretlen ember- és életszeretet, melyek jobbára egyenes vonalú, didaktikus jellegű történeteken keresztül kristályosodtak ki. Vonnegut le sem tagadhatta volna, hogy életvezetési tanácsokkal igyekszik ellátni gyarló földi társait, mi pedig nagyon is szívesen fogadtuk meg tanácsait arra vonatkozólag, miként bánjunk szeretteinkkel, szomszédainkkal vagy akár csak az utcán szembejövő idegennel.

"Hogyan viselkedjünk Apokalipszis idején? Talán az a legfontosabb, hogy ilyenkor legyünk az átlagosnál figyelmesebbek egymás iránt. Másfelől ne vegyünk mindent túl komolyan. A tréfa sokat segít" - olvashatjuk az Ördögcsapda alapgondolataként, mely Vonnegut egész életművének is remek ars poeticája lehet. Jelen kötet pedig tizenegy írással lát el minket, melyeknek fő témája a II. világháború, azon túl is Drezda bombázása, melyet az író 1945-ben testközelből élhetett át. Ez ihlette később Az ötös számú vágóhíd című regényét, de az Ördögcsapdában is több megrendült novella mutatja, hogy Vonnegutnál ekkor vált kétségessé az igazságos háborúba vetett addigi hite. Emiatt is ez a kötet tartalmazza talán a legsötétebb novelláit, bár némi lélegzethez is juthatunk olykor - a közlegények vitája arról, mit is esznek majd először, mikor hazatérnek, vagy az idős ember intelmei ellenére a természetben fellelt tankon álmélkodó kisfiú története ilyen például. Aztán a háború rettenetét hátrahagyó írások közül is akad itt egypár, de mégis megmarad az a komor vonalvezetés, mely alapján egyértelmű, hogy ezen elbeszélések nem igazán nyerték volna el az amerikai női magazinok olvasóinak tetszését.


A repülő macska írásai annál inkább - egyszerű, azonnal ható történetek ezek, melyeknek végére érve kézhez kapjuk a tanulságot, és bizonyosak lehetünk benne, hogy érdemes Vonnegut ifjúkori bölcsességére hagyatkoznunk. Visszatérő szereplők is akadnak - ilyen például Mr. Helmholtz, a középiskolai zenekar karmestere, vagy a Bajnokok reggelijéből ismerhető Francine Pefko, aki itt a magát elfuserált alaknak tartó közönségszolgálatos válaszfogalmazót tanítja meg újra szeretni önmagát. A munkakör egyébként ismerős lehet - Vonnegut korai novelláira igencsak jellemzőek az önéletrajzi elemek, illetve a megélhetési gondokkal küszködő íróember problémái - anyagi nehézségek, nem túl sokat ígérő munkahelyek mutatják, hogy Vonnegut nem igazán tudott mindennapos gondjaitól elszakadni írásaiban sem.

A Míg a halandók alszanak novellái még csavarosabbak, elgondolkodtatóbbak - míg A repülő macska egyes elbeszélései nem annyira az orrunknál fogva vezetnek, és többször is előre látható végkifejlet felé kalauzolják az olvasót, addig a legújabb kötet újra elbűvöl azzal, hogy még az utolsó percekre is jelentős fordulatokat tartogat az olvasó számára. Leforrázva állunk így a Jenny végéhez érve, amikor szembesülünk a felesége emberi voltába belenyugodni nem képes hűtőgyáros történetével, vagy a megözvegyült asszonnyal költői levelezésbe kezdő rejtélyes alak esetével. Csupa-csupa lendületes, mégis egymással szembeni figyelmességre intő írás, melyek talán jobbak is, mint a két korábbi csokornyi alkotás.

Vonnegut életműve ritka jelenség, amikor a nagyközönség és az irodalom ítészeinek véleménye egybeesik, és a szarkasztikus, az életet önmagáért becsülő, gondolkodásra buzdító írásokat egyaránt szívesen olvassa középiskolás és egyetemi oktató, háziasszony és családapa, gyári munkás és cégvezető. A 2007-ben elhunyt szerző jelen novellái szeretetről és az emberi jóságba vetett töretlen hitről árulkodnak, olvasásuk közben könnyedén nyerjük vissza hitünket az igazságosság és a boldogságra törekvés végső győzelmében.

Kurt Vonnegut:
Ördögcsapda; A repülő macska; Míg a halandók alszanak
Fordította: Szántó György Tibor
MAECENAS KÖNYVKIADÓ, BUDAPEST, 2009, 2010, 2012

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.