valasz.hu/kultura/magyar-fejlesztes-forradalmasithatja-az-instagramon-posztolt-kepeket-126280

http://valasz.hu/kultura/magyar-fejlesztes-forradalmasithatja-az-instagramon-posztolt-kepeket-126280

Irodalom és popzene Margó Fesztivál Budapesten

/ 2013.05.29., szerda 15:00 /

Színes irodalmi-popkulturális programoknak ad helyet Budapest június 6. és 9. között. Ekkor rendezik meg - immár harmadik alkalommal - a Margó Fesztivált.

Az irodalom is lehet szexi, azaz izgalmas és vonzó - ezt igyekszik bizonyítani a 2011-ben éledt irodalmi fesztivál, a Margó. Ez a rendezvény Grecsó Krisztián szerint „arról beszél, hogy ez a város mozgásban van. És nekünk, akik többnyire csak állunk benne, most kicsit olyan, mintha futószőnyegen, mozgólépcsőn állnánk".

A Margó programjai idén is behálózzák a fővárost. Ankert, Akvárium, Castro, Holdudvar - csak néhány a fesztivál helyszínei közül, ahol Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Térey János, a friss Aegon-díjas Barnás Ferenc és a híres, álnéven pubikáló krimiszerző, Kondor Vilmos is zenés, színházas esteken szerepel majd. Cserna-Szabó András és Elek Ferenc főzni fog, Nyáry Krisztián új szerelmi történetekkel és vetítéssel készül.

Nemzetközi csapat-slam verseny is színesíti a programot. A Magyar erőt Daniel Brownwood (USA-H), Szkárosi Endre, Tolnai Eszter, Pion István, Horváth Kristóf (Színész Bob), Süveg Márk (Saiid), Simon Márton, Molnár Péter, Müller Péter Sziámi és Gábor Tamás (Indiana) képviseli. A fesztivál csúcsprogramjaként várja a nagyérdeműt az Irodalom éjszakája, hogy újra láthassuk, milyen érdekes és izgalmas a magyar kortárs irodalom. Tizenöt különleges helyszínen olvas fel tizenöt író, költő, slammer zenészekkel és színészekkel karöltve. Az írók családtörténetét boncolgató Rokonok-esten Esterházy Péter és fia, a képzőművész Marcell beszél apáról, fiúról, családról, irodalomról, alkotásról és egymásról. Az esten Esterházy Péter író történelmi családfájának, a galántai hercegi és grófi famíliának történetét is megismerhetjük. S a fesztiválon mutatja be első regényét D. Tóth Kriszta is, aki édesanyja történetéből írt könyvet Jöttem, hadd lássalak címmel.

A Margó Fesztiválon a zene és az irodalom kapcsolata minden eddiginél fontosabb lesz. A honi popkulurális események egyik legizgalmasabbika, a kortárs költők és pop-rock zenészek összjátéka, a Rájátszás új párokkal és Takács Eszter bevonásával készül az ingyenes koncertre, Keresztury Tibor Víg Mihállyal lép fel. Závada Péter, Simon Márton és Sirokai Mátyás verses estjének ritmusát és hangulatát pedig a Belle Belle atmoszférikus, utazós, filmszerű zenéje és vetítése határozza meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.