Irodalom és popzene Margó Fesztivál Budapesten

/ 2013.05.29., szerda 15:00 /

Színes irodalmi-popkulturális programoknak ad helyet Budapest június 6. és 9. között. Ekkor rendezik meg - immár harmadik alkalommal - a Margó Fesztivált.

Az irodalom is lehet szexi, azaz izgalmas és vonzó - ezt igyekszik bizonyítani a 2011-ben éledt irodalmi fesztivál, a Margó. Ez a rendezvény Grecsó Krisztián szerint „arról beszél, hogy ez a város mozgásban van. És nekünk, akik többnyire csak állunk benne, most kicsit olyan, mintha futószőnyegen, mozgólépcsőn állnánk".

A Margó programjai idén is behálózzák a fővárost. Ankert, Akvárium, Castro, Holdudvar - csak néhány a fesztivál helyszínei közül, ahol Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Térey János, a friss Aegon-díjas Barnás Ferenc és a híres, álnéven pubikáló krimiszerző, Kondor Vilmos is zenés, színházas esteken szerepel majd. Cserna-Szabó András és Elek Ferenc főzni fog, Nyáry Krisztián új szerelmi történetekkel és vetítéssel készül.

Nemzetközi csapat-slam verseny is színesíti a programot. A Magyar erőt Daniel Brownwood (USA-H), Szkárosi Endre, Tolnai Eszter, Pion István, Horváth Kristóf (Színész Bob), Süveg Márk (Saiid), Simon Márton, Molnár Péter, Müller Péter Sziámi és Gábor Tamás (Indiana) képviseli. A fesztivál csúcsprogramjaként várja a nagyérdeműt az Irodalom éjszakája, hogy újra láthassuk, milyen érdekes és izgalmas a magyar kortárs irodalom. Tizenöt különleges helyszínen olvas fel tizenöt író, költő, slammer zenészekkel és színészekkel karöltve. Az írók családtörténetét boncolgató Rokonok-esten Esterházy Péter és fia, a képzőművész Marcell beszél apáról, fiúról, családról, irodalomról, alkotásról és egymásról. Az esten Esterházy Péter író történelmi családfájának, a galántai hercegi és grófi famíliának történetét is megismerhetjük. S a fesztiválon mutatja be első regényét D. Tóth Kriszta is, aki édesanyja történetéből írt könyvet Jöttem, hadd lássalak címmel.

A Margó Fesztiválon a zene és az irodalom kapcsolata minden eddiginél fontosabb lesz. A honi popkulurális események egyik legizgalmasabbika, a kortárs költők és pop-rock zenészek összjátéka, a Rájátszás új párokkal és Takács Eszter bevonásával készül az ingyenes koncertre, Keresztury Tibor Víg Mihállyal lép fel. Závada Péter, Simon Márton és Sirokai Mátyás verses estjének ritmusát és hangulatát pedig a Belle Belle atmoszférikus, utazós, filmszerű zenéje és vetítése határozza meg.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.