felsooktatasirangsor.hu/kultura/dijat-nyert-sorozatunk-a-lathatatlan-budapest-129118

http://felsooktatasirangsor.hu/kultura/dijat-nyert-sorozatunk-a-lathatatlan-budapest-129118

Iskolát nem alapított, de sokak mestere lett Czóbel

/ 2014.07.10., csütörtök 14:20 /
Iskolát nem alapított, de sokak mestere lett Czóbel

„Beszéljünk már másról, ne mindig ilyen ócska dolgokról!” – vágott a riporter szavába az idős Czóbel Béla, amikor arról faggatták, milyen volt Braque-kal együtt kiállítani, Picassóval meg Modiglianival csavarogni Párizsban. De Czóbel nem akart már erről beszélni, unta a témát.

Pedig, ha valaki magyarként nemzetközi szinten is sikeres lehetett az avantgárd hőskorában, hát az Czóbel Béla volt. Hatása a hazai modernizmus alakulására olyan jelentős, hogy Rippl-Rónain kívül más nemigen fogható hozzá. Egyébként ezt ő maga talán észre sem vette: a festői tehetségéhez egy szemernyi profetikus hajlam sem párosult, pedagógia érzék meg végképp nem, iskolát nem alapított, s nem vette magát körbe tanítványokkal. Sőt, alig járt Magyarországon akkoriban. Ám mindössze két, nyári hazaruccanás elegendő volt hozzá, hogy a francia fauve-izmust, akarva-akaratlanul, beoltsa a magyar festészet lassan csörgedező véráramába – írja Rockenbauer Zoltán a friss Heti Válaszban Czóbel Béláról.

Czóbel Münchenben tanult, majd a nagybányai szabadiskolába járt festeni. 1903-ban Párizsba utazott, ahol Matisse és köre befogadta, s velük együtt szerepelt a tárlatokon, de önálló kiállítást is rendeztek neki. 1906 nyarán új, harsány festészetet hozott Párizsból Nagybányára, nagy zűrzavart okozva; az ottani fiatalokat lenyűgözte a festői szabadság, amely a képeiből áradt, hirtelen mindenki Párizsba vágyott. Czóbeltól azonban mi sem állt távolabb, minthogy a nagybányai „neósok” vezére legyen. Szűk lett neki a művésztelep, többet vissza se tért oda.

Akkor mégis miként juthatott meghatározó szerephez a magyar festészet történetében ez az öntörvényű ember? – kérdi Rockenbauer. A válasszal nem marad adós, mint ahogy erre felel a Czóbel, egy francia magyar című kiállítás a szentendrei Művészet Malomban is. A mintegy 170 festményt és több mint félszáz grafikát felvonultató tárlat augusztus 31-ig látogatható. 

Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Kapcsolódó cikkek

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.