valasz.hu/kultura/vidnyanszky-emeli-a-tetet-arab-produkciokat-hivott-magyarorszagra-128206

http://valasz.hu/kultura/vidnyanszky-emeli-a-tetet-arab-produkciokat-hivott-magyarorszagra-128206

Szentségtörés Cseh Tamás nevével? Lépett az NKA

/ 2017.10.20., péntek 13:01 /

A Heti Válasz írt először arról, hogy az örökösök valószínűleg nem járulnak hozzá a továbbiakban ahhoz, hogy a könnyűzenét támogató program Cseh Tamás nevét viselje.

Az NKA Cseh Tamás Programja a továbbiakban NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program néven működik. „Blaszfémia, hogy a könnyűzenét segítő program Cseh Tamás nevét viseli, hisz ő ennek a világnak soha nem volt része – mondta már a Heti Válasz szeptember 7-i számában Hanák Gábor, a Cseh Tamás Archívum alapító-vezetője. – A család három évre, ellentételezés nélkül, egy jóval kisebb léptékű program tervezésére adta meg a jogot. A névhasználati engedély október 6-án lejár. Jó, hogy van ilyen program, de nem fedheti le egy ember, pláne nem olyan, aki ezen a világon kívül állt, most pedig mindenhol ott virít a neve.”

A Nemzeti Kulturális Alap közleménye leszögezi, hogy az NKA Cseh Tamás Programja 2014. május 12-én indult útjára, és az azóta eltelt három évben példa nélküli sikereket ért el az induló zenekarok pályára segítésében, a fővárosi és különösen a vidéki klubélet felfrissítésében, a könnyűzenei örökség megőrzésében. Hálájukat és köszönetüket fejezik ki Cseh Tamás családjának, amiért indulása óta támogatták a programot és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül engedélyezték a név használatát, amivel a századvég hazai zenei kultúrájának meghatározó művészére, egy korszak idoljára emlékezhettünk.

Mint írják, fontos időszak zárul most. „A CSTP messze túlnőtte azokat a kereteket és célokat, amelyeket annak idején meghatároztunk. Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, amelynek témája a program jövője; szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége, illetve egyfajta zenei stílus irányába, vagy nyissuk szélesebbre a kapukat, és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket.” Az egyeztetések eredményeként az NKA vezetése és a programot működtető kollégium tagjai a program nevének változtatása mellett döntöttek.

A Hanák Gáborral készült teljes interjút itt olvashatják. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.