valasz.hu/kultura/palyakezdo-szineszek-akik-kituntek-paros-interju-69877

http://valasz.hu/kultura/palyakezdo-szineszek-akik-kituntek-paros-interju-69877

Szentségtörés Cseh Tamás nevével? Lépett az NKA

/ 2017.10.20., péntek 13:01 /

A Heti Válasz írt először arról, hogy az örökösök valószínűleg nem járulnak hozzá a továbbiakban ahhoz, hogy a könnyűzenét támogató program Cseh Tamás nevét viselje.

Az NKA Cseh Tamás Programja a továbbiakban NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program néven működik. „Blaszfémia, hogy a könnyűzenét segítő program Cseh Tamás nevét viseli, hisz ő ennek a világnak soha nem volt része – mondta már a Heti Válasz szeptember 7-i számában Hanák Gábor, a Cseh Tamás Archívum alapító-vezetője. – A család három évre, ellentételezés nélkül, egy jóval kisebb léptékű program tervezésére adta meg a jogot. A névhasználati engedély október 6-án lejár. Jó, hogy van ilyen program, de nem fedheti le egy ember, pláne nem olyan, aki ezen a világon kívül állt, most pedig mindenhol ott virít a neve.”

A Nemzeti Kulturális Alap közleménye leszögezi, hogy az NKA Cseh Tamás Programja 2014. május 12-én indult útjára, és az azóta eltelt három évben példa nélküli sikereket ért el az induló zenekarok pályára segítésében, a fővárosi és különösen a vidéki klubélet felfrissítésében, a könnyűzenei örökség megőrzésében. Hálájukat és köszönetüket fejezik ki Cseh Tamás családjának, amiért indulása óta támogatták a programot és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül engedélyezték a név használatát, amivel a századvég hazai zenei kultúrájának meghatározó művészére, egy korszak idoljára emlékezhettünk.

Mint írják, fontos időszak zárul most. „A CSTP messze túlnőtte azokat a kereteket és célokat, amelyeket annak idején meghatároztunk. Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, amelynek témája a program jövője; szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége, illetve egyfajta zenei stílus irányába, vagy nyissuk szélesebbre a kapukat, és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket.” Az egyeztetések eredményeként az NKA vezetése és a programot működtető kollégium tagjai a program nevének változtatása mellett döntöttek.

A Hanák Gáborral készült teljes interjút itt olvashatják. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.