Ítélkező angyalok

/ 2017.04.12., szerda 18:18 /

Védelmező és bosszúálló angyalok népesítik be a Kogart Kondor Béla képeiből összeállított kiállítását. Van itt szárnyas farkas, kicsi és nagy angyal, kék meg piros, hiszen ezzel a témával legalább három tucat Kondor-mű foglalkozik, melyek közül a legismertebbet, az Ítélkező, késes angyalt méretei miatt ki sem tudták itt állítani.

A művész sajátos magánmitológiát teremtett, melynek szentjei és prófétái sorskérdéseket fogalmaznak meg. Mivel az életmű alig tesz ki többet másfél évtizednél, nem lehet szigorúan vett korszakokat vagy stílusokat elkülöníteni. A kiállítás ezért azt mutatja be, hogy egy-egy témakörben Kondor milyen sokoldalúan alkotott. A zenét például nemcsak értette és szerette, hanem művelte is, sőt hangszereket készített, melyekből válogatást is bemutatnak. Mivel eredetileg freskófestőnek készült, igazi terepe mégiscsak a fal volt, ezért az egyik teremben az első vázlatoktól a végleges változatig együtt látható szinte minden jelentős falfestészeti munkája. A köz- és magángyűjtemények anyagából összeállított tárlat július 2-ig látogatható.

Kondor Béla – Várkert Bazár Testőrpalota
**** és fél

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.