Itt a csodafegyver, zenével üzenünk Amerikának

Szintén Zenész, 3. rész

/ 2014.11.18., kedd 10:30 /
Itt a csodafegyver, zenével üzenünk Amerikának

Mivel nyert Kit mit tud?-ot 1983-ban? Hogyan lehet diplomáciai eszköz a zenélés? A Heti Válasz szerzőiből verbuvált alkalmi banda ezúttal Prőhle Gergely helyettes államtitkárt hívta közös jammelésre. Mint kiderült, a „produkció” akár a magyar–amerikai kapcsolatokra is hatással lehet...

„Édesapám és édesanyám is profi muzsikusok, édesapám zeneakadémiai professzorként ment nyugdíjba, a húgom a Nemzeti Filharmonikusok hegedűse. Nem volt kérdés, hogy valamilyen hangszeren tanulnom kell” – mesél a kezdetekről a Szintén Zenész vendége, Prőhle Gergely. A politikusra kezdetben a klasszikus zene volt hatással, gimnazista évei elején aztán főleg Oscar Peterson hatására lett fogékony a jazz-zenékre. A szalagavatóra összehoztak egy alkalmi dixieland-együttest, mellyel beneveztek az 1983-as Ki mit tud?-ra, amit meg is nyertek. A csőnadrágos rockerkedés viszont sosem volt rájuk jellemző.

Prőhle Gergely Ray Charles Makin' Whoopee című szerzeményét választotta a közös zenélésre. Mint mondja, korábban eszébe sem jutott, de ez akár lehetne a magyar–amerikai kulturális híd is ezekben a diplomáciai feszültségekkel terhelt napokban, hiszen a dalnak több magyar feldolgozása is született.

A Heti Válasz szerzőiből verbuvált alkalmi banda a fenti mellett egy rövidebb blues-improvizációt is elprüntyögött. A végeredmény a  videónkban megtekinthető.

 

@borbasbarna twitteren

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.