Itt az első igazán szakmai vélemény az Oscar-díjas magyar kisfilmről

/ 2017.03.03., péntek 10:20 /

Filmkritikusok és publicisták, amatőr műítészek után megszólalt a magyar kórusszövetség elnöke a Mindenkiről.

Miután filmkritikusok esztétikai, dramaturgiai szempontból agyonelemezték, s miután közírók egész hada látott bele társadalmi, politikai üzeneteket, hallgassuk meg a Musica Nostra női kar vezetője, Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége elnökének véleményét. A Facebook-bejegyzést az alábbiakban közöljük:

Fotó: Szabó Balázs

„Örülök a magyar Oscarnak. Örülök, mert az egész ország egy olyan pedagógiai problémáról beszél, amit nem szabad elbagatellizálni, foglalkozni kell vele. A szakirodalom ezt úgy hívja: »fekete pedagógia«, ami azt jelenti, hogy valaki – többnyire visszaélve a pozíciójával – tudatosan vagy nem tudatosan, rövidebb vagy hosszabb ideig, de mindenképpen időben távolra ható lelki sérülést okoz: megalázás, manipuláció, megfélemlítés, szeretetmegvonás, izolálás, gúny, vagy akár erőszak.

A Mindenki című film csak eszköz ennek a bemutatására. Tehát nincs okunk aggódni, hogy »nem tesz jót a magyar iskolai énektanításnak az, hogy ezt az egészet világszerte látják«. Mert nem erről van szó. Ez megtörténhet bármilyen egyéb szituációban is. Ez nem magyar jelenség – nem is kaphatott volna Oscart, ha holmi perifériális, csak ránk jellemző dologról szólna. bárhol a világon előfordulhat. Felhívja a figyelmet arra, hogy micsoda nagy felelőssége van a tanárnak, hiszen akarva-akaratlanul negatívan befolyásolhatja mások életét – hiszen sokan egy életen át hurcolják magukban a sebeket.

Egyébként a magánvéleményem (négy évtizednyi tanítás után) az, hogy az ember sok mindent mondhat vagy tehet, de az nem mindegy, hogy mi van mögötte. Ha szeretetből mondom, azt érzi a gyerek, és nem sérül. Ha gyűlöletből, lenézésből, indulatból, stb., akkor nagyot hibázhatok.

Sokan kétségbe vonják például a film végén a megoldást. Valóban, szerintem sem életszerű, talán nem képes egy gyerektársaság ennyire összefogni (kiszolgáltatott helyzetből) egy tanár ellen. De nem baj – ez némileg didaktikus megoldás a rendező részéről, azonban nem von le semmit a film értékéből. Ez nem dokumentumfilm, nem tanítófilm, de leginkább nem gyerekeknek való film! Amúgy büszke vagyok Molnár Mónikára, aki a Bakáts téri gyerekek énektanára, és nálunk végzett az ELTE-n. Szép munka volt!”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.