„Itt azok lépnek fel, akiket hallani kell”

/ 2017.07.21., péntek 12:15 /
„Itt azok lépnek fel, akiket hallani kell”

Állítja Bolyki György fesztiváligazgató a Kaposfestről.

Harmadik éve már, hogy Baráti Kristóf és Várdai István neve fémjelzi a Kaposfestet, azaz a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, amelyen többségében a világhírnév előszobájába sorolható művészek lépnek fel augusztus 13-19 között. Bolyki György fesztiváligazgató minden napra tartalmas kulturális programot ígér a rendezvény vendégeinek.

Néhány éve változás történt a fesztivál menedzsmentjében, amikor az egyik alapító, Kokas Katalin hegedűművész átadta a stafétát. Mi a változás lényege?

Az első fesztivál után úgy fogalmaztam: ennél jobbat nem tudunk csinálni, csak mást – hiszen nincsenek jobb művek, mint ahogy nincsenek jobb szólisták sem azoknál, akik itt fellépnek. Azt tűztem ki célul, hogy ezt a színvonalat próbáljuk meg tartani. Annyiban változott a helyzet, miután alapító társam, Kokas Katalin leköszönt, hogy művészeti vezetőként két olyan személy került a fesztivál élére, akiknél feljebb nincs a magyar zenei életben. Baráti Kristóf és Várdai István jelenléte a fesztivál szakmaiságát kicsit megkomolyította: talán több munka van a művekben, többet próbálnak.

Mit jelent az, hogy megkomolyodott a fesztivál? Nincsenek már mezítlábas koncertek?

Mezítlábas koncert azért csak egyetlen egy volt a fesztivál történelmében, de a Kaposfest megmarad nyári fesztiválnak. Sosem tud olyanná válni, mintha a MÜPÁ-ban vagy a Zeneakadémián lenne. Ide a közönség is lazább, családiasabb, „barátibb” hangulatban érkezik.

Az idén mintha hiányoznának a visszatérő nevek. Ez is a megújult koncepció része lenne?

Évek óta mondom a közönségnek, ne azt mérlegeljék, hogy ismernek egy nevet vagy sem, hanem higgyék el, a Kaposfesten – köszönhetően a művészeti vezetők kapcsolatrendszerének – azok lépnek fel, akiket hallani kell. Ha csak a világsztárokra lenne kíváncsi, Alina Pogotskinát és Nicolas Alstaedt-tot sem hallhatta volna a magyar közönség. Nem kell megvárni, hogy a művészekből megfizethetetlen sztárok legyenek, amikor már nem tudjuk meghívni őket, és legközelebb csak akkor lesznek elérhetőek, amikor már leszálló ágban vannak. A Kaposfest általában a világsiker előszobájában levő előadókat hívja meg, azokat, akik már a világszínvonalat képviselik, de néhány év kell még ahhoz, hogy berobbanjanak a művészeti élet krémjébe, és akkor már megfizethetetlenek lesznek. Az első öt évben a fellépők többsége visszatérő vendég volt, az utóbbi két évben viszont az a művészeti vezetők koncepciója, hogy évről évre új előadókat ismertetnek meg a közönséggel – leszámítva kedves kamarapartnereiket. Rost Andreát, Farkas Gábort, Fejérvári Zoltánt vagy éppen Gilles Apapot nem kell bemutatni a magyar közönségnek, Uxia Martinez Botana bőgőművész, és Huw Morgan trombitaművész előadását viszont én is nagy érdeklődéssel várom. Fantasztikus életrajzuk és kritikáik vannak. Ha mind igaz, amit róluk hallottam, kitűnő koncertek lesznek.

Baráti Kristóf és Várdai István személyesen mennyire jelennek meg a fesztiválon? Hányszor lépnek fel?

Viszik a hátukon a fesztivált, a hét nap alatt majdnem tucatnyi alkalommal fellépnek. Aki tehát már tavaly bérletet váltott a Kaposfestre anélkül, hogy ismerte volna a programot és a fellépőket, ha másban nem, az ő részvételükben biztos lehetett – a bérletvásárlás tehát mégsem teljesen lutri. A bérleteseink egyébként már a fél házat megtöltik, emellett évről évre van vagy százhúsz, párnát vásárló diákunk is. Tehát még ha egyetlen jegyet sem adnánk el, akkor is telt házzal mennénk.

A kísérő programok között érdekes zenei kísérletek is helyet kapnak…

Ami a klasszikus zenei programokat illeti, nem készülünk reformra – jó művek remek előadásban, kellhet-e több? A könnyedebb műfajok valóban több teret kínálnak a kísérletezésre: a Kaposfesten mutatkozik be például Bősze Ádám önálló zenei stand-up estjével. Nagyon érdekes zenei kísérletnek ígérkezik Prieger Zsolt (Anima Sound System) koncertprogramja, amelynek első felében három zenekar – a 30Y, A kezdet fiai és az Elefánt együttes – 3-3-dalát ültetjük át teljesen más zenei közegbe a Kaposfest Kamarazenekar közreműködésével. A koncert második felében pedig Vivaldi A négy évszak című művét adja elő Baráti Kristóf és a Kaposfest Kamarazenekar, de úgy, hogy a partitúrában szereplő szonettekhez Prieger Zsolt egy speciális hangkulisszát is készít. A Kaposfesten már adtuk elő úgy A négy évszakot, hogy egy színész az előadás részeként felolvasta a partitúrába írt szonetteket, de én még soha nem hallottam úgy megszólaltatni ezt a művet, hogy a szonettek audioélménykent jelentek volna meg. Amit Prieger Zsolt írt Vivaldi műve kapcsán, az nem zene a szó klasszikus értelmében, hanem olyan hangaláfestés, ami kiemeli a szöveg mondanivalóját. Kíváncsian várom ezt a zenei kísérletet, mert ha jól sikerül, még egy kifejező réteg kapcsolódhat általa a zeneműhöz. Ebben a hangkulisszában nem szerepel egyetlen hangjegy sem, sokkal inkább zörejekből, zajokból jön létre és áll össze – mindabból, amire csak az elektronikus zenei világ lehetőséget ad.

A fesztiválon mintegy 15 ezer látogató vehet részt, elsődleges helyszínül a Szivárvány Zeneház szolgál. A többi helyszínről lemondtak?

Mondhatnánk, hogy beszorultunk a Szivárvány Zeneházba, de mindenkinek ilyen beszorulást kívánok, mert ez a légkondicionált, fantasztikus akusztikájú terem megnyitja számunkra az egész világot – hiszen itt tudnak elkészülni azok a minőségi felvételek, amelyeket aztán a közvetítések révén szívesen hallgatnak szerte a világban. A Kaposfest koncertfelvételeit ugyanis egy nemzetközi együttműködés keretében 74 országba sugározzák, és nem kockáztatható meg, hogy szirénázó mentőautó, motoros pizzafutár, vagy éppen kutyaugatás zaja zavarja meg a felvételt.

A Kaposfestnek hagyományosan erős a gasztronómiai vonulata is, amit az idén is Segal Viktor fesztiválséf neve fémjelez. Milyen újdonságokra számíthatunk ezen a téren?

Ezen a fesztiválon mutatkozik be a fesztivál bora. Hiszen ha már van már pezsgőnk, süteményünk és kávénk, ideje volt, hogy borral is előrukkoljunk. Szepsy István adja a nevét és 2015-os furmintját ehhez az együttműködéshez. Augusztus 18-án, a Kaposfest Gourmet ebéd tyúkhúsleveséhez pedig én szállítom a csirkéket a saját farmomról. Segal Viktor pedig elkészíti Beethoven kedvencét – azaz a sajtos makarónit. Természetesen megint jön a Lucky Cup, így lesz Kaposfest kávé.

Szokás szerint minden koncerthez kapcsolódik egy kiegészítő program. Az idén mi mindennel kecsegtetnek?

Bemutatjuk a Kaposvár környéki produkciókat, így például a Zselici Csillagparkot. Igaz, itt egyszer már járt a mi közönségünk, de most itt látható Közép-Európa legnagyobb holdkőzete, majdnem egy tenyérnyi. Arra törekszünk, hogy a közönségünknek – akik egy hétre Kaposvárra költöznek – egész napos minőségi kikapcsolódást kínáljunk a fesztivál minden napján. Kaposvárt ugyanis olyan ékszerdoboznak látom, ahol minden van. A fesztivál egyik küldetése, hogy meghívja ide azokat, akik még nem fedezték fel maguknak ezt a vidéket. Úgy tűnik, ezt a küldetést sikerült végrehajtani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.