valasz.hu/kultura/brecht-haromszor-kihirdettek-az-idei-poszt-versenyprogramot-127814

http://valasz.hu/kultura/brecht-haromszor-kihirdettek-az-idei-poszt-versenyprogramot-127814

Jámborság és középszer

Thorma János életműve a Magyar Nemzeti Galériában

/ 2013.04.09., kedd 20:12 /

Utolsó állomásához érkezett a Thorma János művészetét bemutató nemzetközi vándorkiállítás. A tavaly júliusban Kecskemétről indult sorozat Nagybánya, Kiskunhalas, München, Stuttgart és Berlin után most a Magyar Nemzeti Galériában a korábbiaknál szélesebb kínálattal zárul. A nagybányai festő 125 művét felvonultató tárlat május 12-ig tekinthető meg. (Részletek a 15. heti lapszámban!)

"Régi Jámborság s te, arany Középszer! / Üljetek mellém küszöbömre: vígan / Látlak, ölellek" - mintha csak Berzsenyi Dániel sorait visszhangoznák a falak, amint kisétálunk az utolsó teremből. Pedig mi sem állt távolabb a nagybányai mestertől, mint a horatiusi bölcs belenyugvás. Türelmetlen volt és duhaj, egész életében ádáz küzdelmet vívott a "Nagy Témával", amely végül legyőzte őt. Ám ebből viszonylag keveset érzékelünk a kiállításon, ahol a vidéki idill képei búcsúztatnak.

Röpke felvillanás

Merész vállalkozás a Nemzeti Galériától, hogy a Ferenczy Károly-életmű után szinte azonnal egy másik nagybányai alapító atya monografikus bemutatását illesztette programjába. Így ugyanis túlontúl kézenfekvő az összevetés, amelyből óhatatlanul az utóbbi kerül ki vesztesen. Pedig egyenrangúak voltak egykor: Thorma János (1870- 1937) épp a haldokló Ferenczytől vette át a Nagybányai Festők Társaságának elnöki posztját 1917-ben, és őrizte becsülettel húsz éven át, a végsőkig. Ám festőként lényegesen szürkébb volt pályatársánál.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.